Töltött paprika másképp és körtés palacsinta citromfüves fehércsoki-öntettel

A nagybácsi akkor csak pénzért volt hajlandó megenni a töltött paprikát, most azonban mind a tíz ujját megnyalná, főleg ha tudná, milyen mennyei desszert következik utána.

Hirdetés

Töltött paprika

Bizonyára minden ember életében vannak pálfordulós ételek. Nálam az egyik a töltött paprikás leves. Gyermekkoromban volt kergetőzés miatta, éhen maradás vagy szülői feladás, de én makacsul kitartottam amellett, hogy nem szeretem. Nem voltam egyedül ezzel, a családi legendárium őriz még történeteket, egyik nagybátyám csak 1 lej ellenében volt hajlandó bekanalazni e levest. Aztán egyetemistaként elkészítettem magam és rájöttem, mennyire finom is tud lenni.

A magyarázat talán a befektetett munka értékelésében van, akkor szerettem meg, amikor kezem alatt váltak eledellé a hozzávalók. No meg a módosításaim is hozzájárultak, hogy mára kimondottan egyik kedvenc ételemmé váljon a töltött paprika, aminek én a leves és szószos változatát is készítem a következőképpen.

A fűszerezett, rizs helyett hajdinás, tojással összefogott húsmasszából csupán 3 db kisebb paprikát töltök meg mutatóba, a többiből kis gombócokat (nagyjából 15 db lesz) formázok, ugyanis a főtt paprikát azért nem sikerült megszeretni, de erre is lett megoldásom, hogy ne vesszen kárba. A 2 liter forrásban levő vízbe sorba mind belekerülnek a hozzávalók, a paradicsomlé csak az utolsó 5 percben. Hozzávetőleg 35-40 perc alatt megfő a levesünk, amelyből először a 2 kápiapaprikát emelem ki, majd kevés lével, botmixerrel pépesítem és a levessel együtt átszűröm. Itt a levest két részre szoktam osztani, először mindig szószosan készítek egy-két adagot és a maradékot aztán levesként, tejföllel/tejszínnel fogyasztjuk rántás nélkül.

A paprikás-paradicsomos mártás besűrűsödés után kap egy kis barna cukrot és tálaláskor tejszínnel krémesíthetjük. Ez az étel nem egy-két adagos, mindig nagyobb mennyiség készül belőle. A levesben megfőtt krumplit tálalhatjuk a szószban a gombócok mellé, vagy összetörve sűríthetjük vele a mártást, így kevesebb lisztet kell használnunk

Hozzávalók a leveshez:
30 dkg darált sertéshús a gombócokhoz
3 dkg (maréknyi) hajdina
1 tojás
1 kk ételízesítő, só, bors
2 l víz
2 kápiapaprika
3 kisebb zöldpaprika
2 közepes meghámozott krumpli félbevágva
pár szál petrezselyemzöld kis kötegbe összekötve
3 dl paradicsomlé
0,5 dl tejszín vagy tejföl
2 ek liszt és olaj a mártáshoz
2 kk barna cukor

bors

Körtés palacsinta citromfüves fehércsoki-öntettel

Hirdetés

Az egytálételnek minősülő töltött paprika mellé egyszerű, de különleges ízvilágú desszertet ajánlok. Amíg fő a levesünk, a palacsintákat meg is süthetjük és a körtéket is előkészíthetjük. Az a tapasztalatom, hogy minél tovább időzik a citromfű a fehércsokiban, annál intenzívebben kijön az íze, ezért érdemes ezt az öntetet tálalás előtt másfél–két órával összeállítani. A zabpelyhes palacsinták citromos édes-savanyú körtés töltelékéhez nagyon passzol ez a fűszerezett csoki.

Hozzávalók 6 db palacsintához:
2 tojás
2,5 dl tej
10 ek liszt
4 ek zabpehely
4 kk barna cukor
csipetnyi só
kevés olaj a sütéshez
2 nagy körte, meghámozva, apró kockákra vágva
fél citrom leve
3 ek barna cukor
1 kk ételkeményítő, miután a tűzhelyen enyhén összepuhult a körte a cukorral és citromlével
1 tábla fehér csoki felolvasztva, hozzáadva kevés tejet
3 kk szárított, morzsolt citromfű

A menü hozzávetőleges ára 1 főre számolva: 7 lej.

Hirdetés