Tormás almakrémleves készíti elő a terepet a vörösáfonyás sertésszűznek

Ínyencségeket ajánlok a mindennapokra, egészen egyszerű az elkészítésük. Ráadásul olcsó is.

Hirdetés

Almakrémleves

Egészes biztosan nem vagyok egyedül azzal, hogy sokszor napokig ücsörögnek, fonnyadnak az almák a gyümölcskosárban az asztal sarkán, és talán a hasonló cipőben járók is kedvet kapnak egy kis csavaros almaevéshez, ezúttal egy finom krémleves formájában. De ha egyszerűen csak egy gyors levestippre van szükség, aminek az elkészítése negyed órát sem vesz igénybe, akkor is jó döntés kipróbálni a tormás, tejszínes almakrémlevest.

Természetesen egyik titok az alaplé, ami nálam mindig van különböző adagokban a mélyhűtőben. Ajánlott időnként megfőzni egy nagyobb fazék húslevest, flakonokban lefagyasztani, ami aztán bármikor kéznél van szószokhoz, mártásokhoz, krémlevesekhez.

A meghámozott, megreszelt almákat kevés vajon összepuhítom, majd felöntöm az alaplével. Hozzáadom a reszelt tormát és forráskor vízben csomómentesre kevert ételkeményítőt teszek bele, ezután a tejszínt. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni, csipetnyi barnacukorral megszórni. A besűrűsödött krémleves még krémesebbé tehető, ha botmixerrel is átdolgozzuk. Krutonnal, magokkal tálalható, én legutóbb levesgyöngyöt használtam.

Hozzávalók 2 adag leveshez:
0,5 l alaplé
3 db közepes méretű alma meghámozva, megreszelve
3 kk reszelt torma
1 ek ételkeményítő
0,5 dl tejszín
kevés vaj az alma megdinszteléséhez

bors

Baconben sült sertésszűz aszalt vörösáfonyával karamellizált, tejszínes hagymakrémmel, vajas-kapros tarhonyával

Második fogásként egy kissé időigényesebb, de annál ízletesebb ételt raktam össze. Mivel munkahelyen is fogyasztható ebédeket igyekszem főzni, ez is olyan, ami másnap is finom és könnyedén szállítható.

A szűzpecsenye a disznó egyik legínyencebb része, megérdemli a különleges bánásmódot. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy sózás, borsozás (jó ideje ehhez frissen őrölt borskeveréket, mozaikborsot használok, érdemes!) és hűtőszekrényben való pihentetése után, forró serpenyőben, kevés olajon/zsíradékon, a teljes felületét kérgesítjük, úgymond lezárjuk, hogy az értékes nedvek a sütőben való sülésekor is benne maradjanak. E pár perces művelet után a kissé megfehéredett pecsenyét az egymas mellé fektetett baconszalagokba göngyöljük és sütőpapíros tepsibe helyezve nagyjából 40 percig sütőbe tesszük, amíg szépen megpirul a szalonnaréteg is. Ez idő alatt elkészíthetjük a hagymakrémet és a tarhonya is megfő. Az elkészült húst centiméternyi vastagságúra szeletelve érdemes tálalni.

Hirdetés

A hagymakrémhez kevés vajon összeforgatjuk a hagymát és vörösáfonyát, amíg karamellizálódni kezd, majd negyed órán át még fedő alatt pároljuk. Ezután jöhet bele a tejszín és a krémességhez botmixerrel pürésítsük.

A tarhonyát egy ideje nem pirítom elő olajon/vajon. Egészségesebb, ha dupla, sós vízben, nem kavargatva, fedő alatt megfőzzük, majd ezután forgatjuk össze kiskanálnyi vajjal és az apróra vágott kaporral.

Hozzávalók 2 adaghoz:
40 dkg sertésszűz
1 csomag baconszalag, 8-10 szelet
2 közepes fehérhagyma, félbevágva, vékonyan felszeletelve
8-10 szem aszalt vörösáfonya kissé összeaprítva
0,5 dl tejszín
1 bögre tarhonya
2 bögre víz
kevés vaj és kapor apróra vágva

bors

A kétfogásos menü hozzávetőleges ára 1 főre számolva: 13-14 lej.

Hirdetés