Fokhagymás laskagombaleves és zakuszkás cannelloni

Gyors és ízletes elgondolásokkal próbálok ötletet adni azoknak, akik rászánnának kevés időt, de unják a folyamatos fejtörést a mit együnk ma? néha igencsak fogas kérdésén.

Hirdetés

Gyakran hallom ismerőseim körében, hogy nekem nincs időm főzni. Általában ez azt jelenti, hogy nem szeretek főzni. Ezt az érvet inkább elfogadom, de a nincs idő nem játszik.

Éppen ezért ide egy 1 óra alatt elkészülő kétfogásos menüt hoztam. Munkában az otthon főzött ételt eszem, de egy átlagos hétköznap nem foglalkozom az ebédfőzéssel fél óránál többet. Ezért gyors és ízletes elgondolásokkal próbálok ötletet adni azoknak, akik rászánnának kevés időt, de unják a folyamatos fejtörést a mit együnk ma? néha igencsak fogas kérdésén.

Egy nem reprezentatív, de kíváncsian körbenéző piackutatásom alapján, Kolozsváron 15 és 23 lej között mozognak a kétfogásos, magukat háziasnak tituláló, esetenként salátával vagy desszerttel is kiegészülő ebédmenük. Érdekességképpen gyors kalkulációt is végeztem az elkészült ételek költségét illetően, amit a végére biggyesztettem.

A költséghatékony megoldás mellett, leginkább talán mégis amiatt érdemes otthon főzni, mert a saját szánk íze és kreativitásunk szerint ehetünk minden nap és garantáltan más kerül a tányérunkra mint amit a fél város tálcáját tologatva eszik egy zajos, sorbanállós étkezdében, kivéve, ha éppen ez az, amire vágyunk.

Az erdélyi konyha hallatán nem ritkán olyan ételek villannak be, mint az ikonikus zakuszka vagy a híres-hírhedt pacalleves. Ezért a most induló kulináris ötlettár első menüjét e két étel ihlette, kevés hozzávalóval, és viszonylag gyorsan elkészíthető formában.

Fokhagymás laskagombaleves

A leveshozzávalók leírásában szinte benne van az elkészítés menete is. Eresztéket, sűrítést egyáltalán nem használtam a tejszín mellé, szeretem, ha a nem krémlevesek állaga laza és csakis a benne úszkáló zöldségek, húsok, netán gombák adják a súlyát. Kanálnyi liszttel, ételkeményítővel azonban lehet ezen változtatni, mindenki a saját ízlésére formálhatja a hamis pacallevest.

Hozzávalók 4 adag leveshez :

1,2 l víz

5-6 db közepes laskagomba megmosva, szára nélkül felcsíkozva, a harmonika-recékre merőleges vágással

1 közepes sárgarépa meghámozva, durvára reszelve

2 cikk fokhagyma

kevés olaj a sárgarépa pár percnyi megdinszteléséhez, amit még pár percig a felcsíkozott gombával is összepárolunk a vízzel való felöntés előtt

0,5 dl tejszín

só, bors

ecet/citromlé ízlés szerint, de el is hagyható.

Zakuszkás canelloni

Ebben az időszakban szinte minden családban még friss emlék a zakuszkafőzés és ha kicsit újítanánk a kenyérrekenős elfogyasztásán, íme egy ötlet, ami leves nélkül, egytálételként is megállja a helyét. A zakuszkás csirkemelles cannelloni sajtkrémes mártás alatt, reszelt sajttal a tetején garantáltan emlékezetes étel lesz majd.

Hirdetés

Megjegyezném, a csirkemellből szándékosan nem a darált változatot veszem, sokkal ízletesebb, még ha időigényesebb is, ha apró kis kockákra vágjuk fel a húst. A sajtkrémes mártáshoz vajon megpirítom kissé a lisztet, felöntöm tejjel, fűszerezem és hozzáadom a sajtkrémet. Érdemes folyékonyabb állagúra főzni, ha szükéséges, hígítsuk még tejjel, mert a megtöltött tésztahengerek a szósz alatt fognak majd megpuhulni a sütőben. A csőtésztákat nem főzöm elő, a kis hengerekbe kávéskanál segítségével töltöm bele a zakuszkás húst. Tűzálló tálba fektetve őket, betakarom a szósszal, hogy jól lepje be. Nagyjából 20 perc sütés után jön rá a reszelt sajt és újabb 20 perc után el is készül a finom zakuszkás cannellonink.

Hozzávalók 4 adag cannellonihoz:

10 db csőtészta, egy csomag fele

35 dkg csirkemell filé nagyon apróra felkockázva

kevés olaj a csirkehús pár perc alatt történő megkészítéséhez

25 dkg zakuszka, összekeverve a csirkehússal

A mártáshoz:

4 dl tej

3 ek liszt

5 dkg vaj

1 tömlő ömlesztett sajt (125g)

10 dkg reszelt sajt a tetejére

só, bors ízlés szerint, késhegynyi őrölt szerencsendió a mártáshoz

A kétfogásos menü hozzávetőleges ára 1 főre számolva: 11-12 lej.

 

Hirdetés