Bizonytalan, mikor pótolják be a kényszervakáció miatt kieső két hetet. Az is, hogy egyáltalán két hétig tart-e majd

Az oktatási miniszter szerint bármi is megtörténhet.

Hirdetés

Csak a bizonytalanság biztos az oktatásban a koronavírus-járvány miatt – ez derül ki abból, ahogyan Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kommentálta a Klaus Iohannis államfő által szerdán este bejelentett, kéthetesre tervezett kényszervakációról szóló híreket.

Mint megírtuk, Iohannis elmondta: mivel az iskolákban fokozottan terjed a járvány, számos diák és tanár megfertőződött, a pandémia visszaszorítására tett erőfeszítések, illetve újabb korlátozások részeként az iskolákban hétfőtől kéthetes kényszervakációt rendelnek el.

Sorin Cîmpeanu ennek nyomán arról kérdezték, mikor pótolják majd be az így kieső két hetet,

A miniszter azonban nem válaszolt érdemben.

Mint elmondta, majd csak a kényszervakáció urán, a pedagógusokkal és a diákokkal is egyeztetnek, és csak ezt követően döntenek arról, milyen forgatókönyv lép majd életbe.

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy

még az sem biztos, hogy a kényszerszünet csupán két hétig tart majd.

Nem tudni ugyanis, hogyan alakul a járványhelyzet a következő két hétben, így nem lehet biztosan megmondani, hogy november 8-án tényleg újraindulhat majd a jelenléti oktatás.

Ezért aztán minden konkrétumról csak ezt követően döntenek.

Hirdetés

Azt is megjegyezte, hogy az iskola utáni foglalkozásokra nem vonatkozik a kényszervakációs rendelet.

Eközben az egyre durvább járványhelyzet miatt egyre több ország nyújt segítséget Romániának.

A legfrissebb bejelentés szerint Ausztria összesen 1075 doboznyi, a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszert adományozott az országnak az Európai Polgári Védelmi Mechanizmus keretében.

A járvány visszaszorítását szolgáló erőfeszítésekhez eközben egyre több intézmény csatlakozik.

Szerdán este a román rendőrség illetékesei bejelentették: csak azok jelentkezhetnek rendőrnek, és vehetnek részt a különböző felvételi vizsgákon, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Hasonló döntést hozott a Román Labdarúgószövetség is: csütörtöktől csakis védettségi igazolvánnyal rendelkező játékosok léphetnek pályára.

Hirdetés