Lebonthatják a parlament kerítését, ha már úgysem sikerült megakadályozni az ostromlók bejutását

Lucian Bode szerint amúgy sem az udvar a védett objektum, hanem a törvényhozás épülete.

Hirdetés

Sajátos megoldási lehetőséget vetett fel Lucian Bode belügyminiszter arra, hogyan lehetne megakadályozni, hogy megismétlődhessenek a közelmúltbeli incidensek, amikor a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által összecsődített tüntetők az egyik kaput benyomva, illetve a kerítésen átmászva megpróbálták megostromolni a parlamentet, illetve amikor egy részeg ír turista mászott át a törvényhozás kerítésén.

A miniszter szerint komolyan el kell gondolkodni azon, hogy egyszerűen lebontsák a kerítést.

Bode szerdán elmondta, zajlanak az egyeztetések és a vizsgálatok az incidensek kapcsán.

Egyrészt tárgyalnak a parlament illetékeseivel arról, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az épület őrzését, emellett a belügyminisztérium belső ellenőrző hatósága vizsgálja, mennyire jártak el szakszerűen a parlament bejáratait őrző csendőrök.

Mint elmondta, a csendőrségnek hét bejáratot kell őriznie, nem magát a kerítést, így

a bejáratok közötti kerítésszakaszokon nem olyan nehéz átmászni,

ahogy azt az ír turista is tette.

Most megvizsgálják, milyen megfigyelőrendszert telepítettek korábban a helyszínre, illetve hogy az mennyire működőképes.

Hirdetés

Bode szerint érdemes lenne komolyan foglalkozni egy régebbi javaslattal, amely szerint a kerítést egyszerűen le kell bontani, hogy a parlament körüli parkos területet sétálóövezetté alakítsák.

Elvégre nem az udvar, hanem a parlament épülete a védendő objektum – indokolja a javaslat jogosságát a miniszter.

Tény, hogy ebben az esetben valóban nem égetné be magát a csendőrség azzal, hogy még a kerítésen levő kapukat sem képes hatékonyan megvédeni a csőcseléktől.

Hirdetés