A parlamentbe is megpróbáltak betörni a kötelező védettségi igazolvány ellen uszító AUR tüntetésének résztvevői

A szélsőséges párt hívei bekeményítettek.

Hirdetés

FRISSÍTVE – George Simion AUR-társelnök, a tüntetés szervezője egy órakor bejelentette, hogy a parlamentnél véget vetnek a demonstrációnak. Ám nem haza indulnak, hanem a kormány székhelye és az államfői palota elé.

Teljes erőből hatja tovább a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a járványtagadó, oltásellenes rollert: a párt kedd reggelre a bukaresti parlament elé hirdetett tüntetést, tiltakozásul a kötelező munkahelyi védettségi igazolvány bevezetése ellen.

A megmozduláson mintegy 2000-en jelentek meg, román zászlókkal és a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások elleni molinókkal felfegyverkezve, és egy adott pillanatban

egy száz fős csoportnak sikerült áttörnie a bejáratot őrző csendőrökön, és bejutott a parlament udvarára.

Többen a kerítésen is átmásztak.

A törvényhozás épületébe azonban már nem jutottak be, a bejáratokat ugyanis a kormányőrség lezárta, és a csendőrség is védvonalat alkotott az udvaron.

Több törvényhozót megakadályoztak ugyanakkor abban, hogy bejussanak a munkahelyükre, volt olyan honatya, akinek az autóját leköpték.

A tüntetést meghirdető AUR-társelnök, George Simion azt állította, a törvényhozók sofőrjei obszcén jeleket mutogattak a tüntetőknek.

A tüntetők elállták a parlament melletti Egyesült Nemzetek sugárutat is, így a forgalmat el kellett terelni.

A természetesen hatósági engedély nélkül összerántott demonstráció szervezője, George Simion AUR-társelnök szerint a tüntetők elállták a képviselőház bejáratait, bár arról előzetesen nem volt szó, hogy a nap folyamán szavazni készültek volna a tervezetről.

Simion minden esetre

alkotmányellenesnek és ostobaságnak nevezte a védettségit,

és az összes, általa embertelennek nevezett korlátozás eltörlését szorgalmazta.

A résztvevők olyan jelszavakkal üzentek a törvényhozóknak, mint a „Szabadságot!”, „Eljövünk értetek!”, illetve „Le a gyilkosokkal!”.

Hirdetés

Simion a képviselőház ülésén is botrányt okozott: hangosbeszélőbe ordibálva követelte, hogy az alsóház vesse el a kötelező védettségit, holott az nem is szerepel a napirenden.

A kötelező munkahelyi védettségi igazolványról hónapok óta vitatkoznak a pártok. Az EU számos tagállamában régóta használatban levő dokumentum lényege az, hogy a munkahelyekre csak olyan igazolványok birtokában mehetnek be a munkavállalók, amely igazolja, hogy oltottak, az előző 180 napban átestek a koronavírus-fertőzésen, vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkeznek.

A PNL és az RMDSZ által kidolgozott tervezetet a szenátus leszavazta, a döntő kamarának minősülő képviselőházban viszont még nem is került napirendre.

És lehet, hogy már nem is fog, a PSD-PNL-RMDSZ-koalíció megalakulása után ugyanis a PSD által az egészségügyi tárca élére delegált Alexandru Rafila új tervezetet dolgozott ki.

Ez is oltottságot vagy a fertőzésen való átesést bizonyító, illetve negatív teszteredményt tartalmazó igazolványról szól, de más feltételekkel.

Egyrészt csak akkor vezetné be, ha három egymást követő héten folyamatosan nő az esetszám, és eléri országos szinten az 1,5 ezrelékes fertőzési rátát, másrészt az oltatlanok számára 45 napig ingyenese, vagyis az államkassza által finanszírozott tesztlehetőséget biztosítana.

Egy alkalmazott 45 nap alatt legtöbb 15, egyenként 50 lej értékű tesztutalványra lenne jogosult.

A PNL és az RMDSZ viszont ellenzi a hosszú ideig tartó ingyenes tesztelést, hiszen ez egyrészt nagyon megterhelné az államkasszát, másrészt az oltásokhoz bárki ingyenesen hozzáférhet.

A tervezetet még az év vége előtt szeretnék elfogadtatni a parlamentben, hogy időben be lehessen vezetni a kötelező védettségit a járvány január második felére várt ötödik hullámának csökkentése érdekében.

Hirdetés