Beke István és Szőcs Zoltán szabad emberek

Hétfőn távoznak a feketehalmi börtönből.

Hirdetés

Három év börtön után jogerősen feltételesen szabadlábra helyezte a Brassó Megyei Törvényszék Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el. A két székely fiatalember szabadulását Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő jelentette be Facebook oldalán. Beke és Szőcs hétfőn hagyják el a feketehalmi börtönt, ahol büntetésüket töltötték.

Beke István és Szőcs Zoltán ötéves börtönbüntetése két hónap múlva járt volna le, szabadon bocsátási kérelmüket június közepén alapfokon jóváhagyta a Brassói Bíróság, a törvényszék pedig most elutasította az ügyészség fellebbezését. Beke és Szőcs több, az ítélet ellen korábban benyújtott fellebbezését és felülvizsgálati kérelmét elutasította a bíróság.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két székelyföldi vezetője május óta kérhette a feltételes szabadlábra helyezést. A börtön illetékes bizottságának nem is volt semmi kifogása ellene, hiszen mindketten jó magaviseletet tanúsítottak. A brassói bíróság korábban csak Szőcs Zoltán szabadon bocsátását rendelte el, az ügyészség viszont minden esetben fellebbezett, elérve azt, hogy a törvényszék megmásítsa a korábbi ítéletet.

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerint a két fiatal 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén

házi készítésű bombát akart robbantani Kézdivásárhely főterén.

A vádat a lehallgatott beszélgetésükre és a Beke István lakásán talált közönséges petárdákra alapozták.

Első fokon a bukaresti táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat javát. Annyi büntetést szabtak ki, amennyi időt már eleve letöltöttek a vizsgálati fogságban: 11, illetve 10 hónapot.

Őket és az erdélyi magyar közvéleményt is meglepetésként érte a legfelsőbb bíróság 2018-as jogerős döntése, amely

öt-öt évet szabott ki számukra terrorista cselekmények, illetve ezekre való felbujtás miatt.

Hirdetés

Bár minden lehetséges jogi eszközt megragadtak a szabadulás érdekében, tüntetések is zajlottak, a román igazságszolgáltatás nem kegyelmezett nekik.

Az erdélyi magyarok többsége koncepciós eljárásként tekintett az ügyre, mely kapcsán az is felmerült, hogy az ügyészek és a SRI gyártotta. Ezt még a SRI illetékeseinek számos kényelmetlen pillanatot szerző volt hírszerző, a korrupció miatt elítélt Daniel Dragomir is kikotyogta.

Beke Istvánnal alapfokú felmentése után, 2017-ben készítettünk exkluzív videóinterjút, ebben saját szavaival mesélte el a történteket:

Hirdetés