Beépített tiszt dolgozott három hónapig kamionsofőrként, hogy leleplezze a határrendész-korrupciót

Működött a velejéig rohadt rendszer, fizetni kellett a csúszópénzeket az egyenruhásoknak.

Hirdetés

December elején leállt a határforgalom a Bors-Ártánd határátkelő román oldalán, mivel a belügyminisztérium belső korrupcióellenes főosztályának (DGA) munkatársai néhány korrupt határrendészt kapcsoltak le korrupció alapos gyanúja miatt.

Az akció során házkutatásokat is tartottak a gyanús határrendészek otthonában, aztán öt egyenruhást előzetes letartóztatásba, majd hatósági felügyelet alá helyeztek.

A Bihar Megyei Táblabíróság ügyészségének vizsgálati anyagaiból most kiderült, hogyan sikerült leleplezni a korrupt határrendészek igencsak jól jövedelmező ügyködését – írja az Adevărul.

Az ügy felgöngyölítésében kulcsszerepe volt egy DGA-tisztnek, aki hivatásos kamionsofőri vizsgával és egyéb szükséges képesítésekkel három hónapig TIR-sofőrként dolgozott egy fuvarozó cég alkalmazottjaként, hogy közvetlen bizonyítékokat szerezzen a disznóságok leleplezésére.

A beépített tiszt hang- és képrögzítő eszközökkel felszerelve jelentkezett határátlépésre és minden egyes ilyen alkalommal megtapasztalta – és rögzítette – a korrupciót.

Hirdetés

Így például az egyik határrendész 50 lejt kért, hogy a „sofőrnek” ne kelljen sokat várakoznia a borsi határátkelőnél felgyűlt kamionsorban, Később egy másik kollégája is ugyanennyiért intézte el a dolgokat.

Egy másik alkalommal a beépített tiszt 100 eurót fizetett egy másik határrendésznek, hogy ne regisztrálják az országba belépését, mivel azzal a „sofőr” karanténba került volna. Később egy kollégája 60 eurót kért és kapott, hogy tekintsen el a fuvarlevél ellenőrzésétől. Egy másik egyenruhásnak ugyanezért 80 eurót kellett fizetni.

 

Hirdetés