Bedőlt Iohannis népszerűsége, a lakosság erőskezű vezetőt szeretne

Egy nemzetközi felmérés szerint egyetlen kelet-közép-európai országban sem csökkent a demokráciával való elégedettség akkora arányban, mint Romániában.

Hirdetés

Már az év elején látszott, hogy az elmúlt évhez képest zuhanórepülésben van Klaus Iohannis népszerűsége, de erre most egy nemzetközi felmérés is rámutat: a Globsec pozsonyi székhelyű geopolitikai agytröszt szerint

az államfő bizalmi indexe egyetlen év alatt 44 százalékról 29-re zsugorodott.

Ugyanez a közvélemény-kutatás rámutat arra is, hogy a kelet-közép-európai régióban egyetlen országban sem csökkent a demokráciával való elégedettség akkora arányban, mint Romániában – ez a 2021-ben mért 30 százalékról 23-ra csökkent.

A Globsec felmérése arra is rámutat, hogy

a romániaiak 60 százaléka úgy érzi, teljesen mindegy, hogy melyik párt, vagy milyen összetételű koalíció kormányozza az országot,

nagy változásokra nem lehet számítani a mindennapi életben. Az is beszédes, hogy a megkérdezett román állampolgárok 60 százaléka inkább egy autoriter vezetőbe bízna, mint egy demokratikus rendszerbe – ez a legmagasabb arány a kelet-közép-európai régió országai közül.

Élen járunk a pesszimizmusban is:

a megkérdezettek 66 százaléka úgy érzi, a kormány döntéseit egyáltalán nem tudja befolyásolni, ebben a rangsorban Szlovákia és Bulgária került fel a dobogó második, illetve harmadik fokára.

Hirdetés

Talán az is meglepő, hogy

  • a nyugat felé történő geopolitikai irányultság is drasztikusan lecsökkent a 2021-ben mért 43 százalékról 27 százalékra;
  • a megkérdezett romániaiak 22 százaléka szerint Oroszországnak jogában állt lerohanni Ukrajnát;
  • a válaszadók 26 százaléka a Nyugatot teszi felelőssé az orosz-ukrán háborúért.

A Globsec itt elérhető kutatásához Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Litvániában, Magyarországon, Lengyelországban, Lettországban, Szlovákiában és Romániában gyűjtöttek és hasonlítottak össze adatokat.

Hirdetés