Băsescu pártjával szövetkezve erősítené tovább magát az AUR

Pedig a szélsőséges párt már így is folyamatosan erősödik.

Hirdetés

Még tovább combosodhat az utóbbi időben egyre növekvő támogatottságú Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR): a kiszivárgott információk szerint a Traian Băsescu volt államfő kezdeményezésére létrehozott, de egy ideje gyengélkedő Népi Mozgalom Párttal (PMP) erősítené a sorait.

A G4Media értesülései szerint Cristian Diaconescu, a PMP elnöke felkérte George Simiont, az AUR társelnökét, hogy vegyen részt azon az online értekezleten, amelyet a PMP megyei vezetőivel tartott.

Ezen a találkozón

Simion két lehetőséget vázolt fel: a pártszövetség létrehozása és a fúzió lehetőségét is felvetette.

Hogy meggyőzze a PMP illetékeseit, azzal kecsegtette őket, hogy parlamenti képviseletet biztosít számukra azzal, hogy az AUR 14 képviselőjét átejtőernyőznék a PMP-be.

Diaconescu részéről ez megelőző csapás lenne, mivel a pártvezetés elégedetlen vele, ezért kongresszust hívnának össze, hogy leváltsák Diaconescut, és Eugen Tomac korábbi pártelnököt ültessék a helyébe.

Persze a PMP vele sem sokáig maradna meg, ő ugyanis a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) való fúziót szeretné.

A PMP meglehetősen rossz passzban van, a 2020-as választáson ugyanis kiesett a parlamentből. A támogatottsága azóta is mérhető ugyan, de valamivel az 5 százalékos parlamenti küszöb alatti.

Az AUR viszont a választások meglepetéspártja volt, akkor 9 százalékkal jutott be, mára azonban az azóta regnáló kormányok járvány-, gazdaságiválság- és energiakrízis-kezelési tökéletlenkedése miatt 20 százalék közeli a támogatottsága, és a PNL-lel vetélkedik a második legnagyobb politikai párt címéért.

Hirdetés

Ha összejönne a fúzió, akkor még tovább erősödne.

A PMP mentora, Traian Băsescu már régóta nem tényező a pártban, a korábbi, PNL-lel történő fúzióról felröppent hírek kapcsán fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már 2020 óta nem folyik bele semmilyen formában annak a pártnak az irányításába, amelynek a színeiben európai parlamenti képviselővé választották.

Az viszont részben neki is köszönhető, hogy a néppárti, jobboldali PMP és a szélsőséges AUR kompatibilisak, hiszen korábban ő maga is a magyarellenességben találta meg a politikai tőkéje kovácsolásának lehetőségét, akárcsak az úzvölgyi temetőnél történt magyarellenes pogromkísérlet mögött álló George Simion.

Hirdetés