Bár nem halad fénysebességgel az oltási kampány, Románia egész jól áll a beadott oltások terén

Mind világ, mind EU-szinten.

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy néha akadozik a portál, amelyen koronavírus elleni oltásra jelentkezhetnek a jogosultak, és vakcinából sincs sok, egész jól áll Románia abból a szempontból, hány embert sikerült eddig immunizálni a kórokozóval szemben.

Ráadásul világ- és európai uniós szinten is. Sőt úgy, hogy az adatok a január 17-éig beadott oltásokat tartalmazzák, vagyis nincs bennük az a több mint 30 000 vakcina, amelyet hétfőn adtak be Romániában.

A Bloomberg statisztikája szerint Románia világszinten a 18., az EU szintjén pedig a 6. helyen áll.

Az első az Egyesült Államok 14,3 millió beadott oltással, a második Kína tízmillióval, majd az EU következik 5,2, illetve Nagy-Britannia 4,3 vakcinával.

Az EU-tagállamok közül Olaszország áll az élen 1,1 millió beoltott személlyel, a következő Németország több mint egymillióval, a harmadik Spanyolország mintegy 769 000-rel, a negyedik Lengyelország 457 303-mal, az ötödik Franciaország 422 127-tel, míg Románia 205 060-nal áll a hatodik helyen – de mivel ezek korábbi adatok, valójában már ennél is többet adtak be: hétfő estig 233 288 személyt oltottak be az országban.

A beoltott polgárok arányát tekintve ugyanakkor más a sorrend.

Hirdetés

Az első helyen Izrael áll: a zsidó államnak már a lakossága 25,9 százalékát sikerült beoltania, a második az Egyesült Arab Emírségek 17,5-tel, Bahrein a lakosság 9,5 százalékát immunizálta, Nagy-Britanniában 6,45 százalékos az arány, míg az Egyesült Államokban 4,36.

Romániában már a lakosság több mint 1 százalékát beoltották, ugyanakkor vannak olyan országok, ahol az oltottsági arány még 1 százalék alatt van.

Mint ismeretes, Romániában pénteken kezdődött el az oltási kampány második köre, amelyben a 65 év fölötti időseket, a krónikus betegeket és a stratégiai fontosságú ágazatok dolgozóit oltják be.

Az érintettek között az állami vezetők is ott vannak – kedden Anca Dragu, a szenátus, és Ludovic Orban, a képviselőház elnöke is beadatta magának a vakcinát (mint az képünkön is látható), miután Klaus Iohannis államfő már pénteken, Florin Cîțu miniszterelnök pedig szombaton beoltatta magát.

Hirdetés