Bár létezik megoldás a halálos balesetek megelőzésére az autópályákon kívül is, Bukarest hanyagolja

Pedig még a befektetés sem lenne csillagászati összegű.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben ismét csak előtérbe került a romániai közutak biztonsága – jobban mondva annak hiánya –, mint ahogy a romániai autósok vezetési kultúrája – jobban mondva annak is inkább a hiánya –, miután több mint kéttucatnyian lelték halálukat brutális autóbalesetekben.

A közúti infrastruktúra fejlesztését és a közlekedés-biztonságot szívén viselő, szakemberekből álló civil szervezet, A Pro Infrastruktúra Egyesület előállt egy igencsak kézenfekvőnek tűnő megoldással, és számon is kéri az illetékes hatóságokon, hogy miért nem valósították meg már eddig.

A 2+1-es utakról van szó, amelyek úgy működnek, mint amilyeneket az egyébként kétsávos utakon hegyvidéken nálunk is látni lehet: az emelkedőkön az egyik sáv kettéválik, hogy a gyorsabb járművek számára előzősávot biztosítson.

A Pro Infrastruktúra Egyesület azt javasolja, hogy a 13 méter széles, kétszer egysávos utakat alakítsák át ilyenekké teljes hosszukban, úgy, hogy két kilométerenként változzon, melyik menetirány kétsávos.

Így biztosítható lenne, hogy a gyorsabb járművek bizonyos időközönként gond nélkül előzzenek.

Ez nem példa nélküli, ilyen esetekben rendszerint drótkötélből készül sávelválasztókkal veszik elejét annak, hogy valaki átkerüljön a szembejövő sávra.

Még Romániában is van egy ilyen, 10 kilométeres szakasz a 2-es főúton, amelyen kialakítása óta nem is történt halálos baleset. Hogy ez milyen, itt tekinthető meg.

Az egyesület egyben felelősségre is vonja az illetékeseket, azt sugallva, hogy többek között a szirénával, vagyis névleg törvényesen száguldozó vadbarmok kedvéért nem akarják meghonosítani ezt a gyakorlatot, ami pedig az átlag sebességet még növelné is.

Hirdetés

Ezért egyrészt azon illetékes nevét kérik, aki keresztbe feküdt ezen gyakorlat megvalósításának.

Másrészt felhívják a figyelmet:

lakott területen kívül a halálos balesetek egyik legfőbb oka, hogy az autósok vagy szándékosan, vagy szándékukon kívül áttérnek a szembejövő sávba.

Ennek nyomán azt kérik, hogy mérjék fel, melyek azok az útszakaszok, ahol ezt kis anyagi ráfordítással meg lehet valósítani.

Már csak azért is, mert nem lehet minden főutat autópályával kiváltani.

A 2+1 utakról itt olvashat bővebben.

Hirdetés