Fotó: Facebook/CFR Călători

Balkán Express: vakvezető kutyája miatt nem foglalhatta el a helyét egy látássérült férfi a vonaton

Végül csak rendőri közbelépéssel tudta kiharcolni az igazát.

Hirdetés

Egy vakvezető kutya miatt indult el a cicaharc egy Bukarestből Kolozsvárra tartó vonat hálókocsijában. Az esetet a Facebook-oldalán osztotta meg.

Egy látássérült fiatalember, Silviu Roșu még január 27-én akart felszállni a vonatra Bukarestben. Ám a kalauz egyenruhát viselt, és azokkal, akik egyenruhát viselnek, általában csak a baj van. A kalauz az egyenruhájában ugyanis nem engedte felszállni a fiatalembert Basil nevű segítőjével, mert kutyának a hálókocsiban nincs helye.

Az elkeseredett férfi végül a másodosztályra szállt fel, majd felhívta az 112-es segélykérő számot, hogy segítséget kérjen.

Fel is szállt a vonatra egy rendőrnő Ploiești-en, és elkezdett veszekedni a másik egyenruhással, aminek hatására, a fiatalember végre kapott egy helyet a hálókocsiban. A rendőrnő egyébként még azért is veszekedett egy sort, amiért a vonat kifutott a Ploiești-i állomásról, ahelyett, hogy megvárták volna, amíg ő (a rendőrnő) intézkedik.

A kaller végül Silviu Roșu szerint azzal intézte el a dolgot, hogy végül is neki van igaza, de mert látja, hogy Roșu jó ember, segít neki.

A CFR később egy közleményt is kiadott, amiben az egészet a többi utasra akarták kenni: szerintük az útitársak nem engedték be a fiatalembert a hálófülkébe, ahova a jegye szólt, mert zavarta volna őket a kutyája, a kalauz pedig annyira rendes volt, hogy keresett neki helyet egy másik fülkében.

Hirdetés

A fiatalember mondjuk nem így emlékszik: szerinte több fülkébe is befogadták volna az utasok, ám a kalauz a rendőrnő feltűnéséig hajthatatlan volt.

A szabályok szerint a hazai vonatokon csak kis termetű élő állatokat (max egy macska) lehet szállítani a megfelelő ketrecben. Nagyobb kutyát csak a másodosztályon lehet szállítani pórázon, szájkosárral, a hálókocsiba csak akkor lehet őket bevinni, ha a tulajdonos a többi helyre szóló jegyet is megvásárolja a fülkében.

A vakvezető kutyákat bármilyen tömegközlekedési járművön ingyenesen lehet szállítani, ám ha a hálókocsiba akarja őket bevinni a gazdájuk, az útitársak beleegyezése is kell.

Az eset azért is érdekes, mert egyre többen szeretnének a házi kedvencükkel utazni akár a vonatokon is, ám sok esetben a lehetetlen szabályok, és azok vaskalapos betartatása miatt erre nincs lehetőség.

Hirdetés