Azt hitte, aranykori legenda a zsineggel a növényre kötözött zöldség? Fenét, mai rögvalóság!

Lehet, hogy a kommunista diktatúrának vége, a korabeli trükkök viszont ma is élnek. Hogy működnek-e, az más kérdés.

Hirdetés

A hazai kommunista diktatúra történettára tele van olyan történetekkel, hogy megérezik valahova Nicolae Ceaușescu elvtárs, mire a helyi pártbizottság utasítására hamar leöntik földdel a helyet, bedugnak egy tucat almafát és zsineggel almákat is kötnek az ágakra.

Na, hát mi őszintén azt hittük, az aranykornak vége, ilyesmi nem fordul többet elő. A fenét! Előfordul, igaz más ok rejlik a háttérben. A Paradicsom Programként elhíresült akciót a PSD kezdeményezte, a vonatkozó határozat 2017. február elsején meg is jelent a hivatalos közlönyben, és a program azóta működik.

Idén 3000 euró támogatást kaphatott az a gazda, aki paradicsomot termel melegházban. Na de ehhez először meg kell termelni a paradicsomot a melegházban, aztán jön a megyei mezőgazdasági ellenőr és megnézi a termést. Pont ez történt a Bihar megyei Oláhszentmiklóson is. Az ellenőrök odamentek, besétáltak három melegházba és megnézték a paradicsomtöveket.

Már első ránézésre furcsa volt nekik, hogy kicsattanóan szép piros paradicsomok lógtak az enyhén szólva fiatal töveken. Aztán ahogy közelebb hajoltak, hirtelen úgy érezték, mintha egy időgép visszalőtte volna őket a Ceaușescu-érába. A paradicsomokat ügyes kezek raffia zsineggel kötözték a tövekre…

Amikor az ellenőrök magukhoz tértek az időutazás okozta sokkból, szomorú szívvel kihúzták a svihák gazdákat a támogatottak listájáról. A 3000 eurós támogatás ugrott, maradt a zsineges paradicsom, no meg esetleg a kommunista nosztalgia. Mert akkor milyen szépen működött a trükk!

Hirdetés