Azért van olyan település is, ahol nem azért kell megismételni a választást, mert egy halottat választottak polgármesterré

Temes megyében készülhetnek egy település lakói a második körre.

Hirdetés

Az egyfordulós önkormányzati választás egyik nagy előnye, hogy rendszerint csupán egyszer kell a polgároknak végigszenvedniük a kampányidőszakot, hiszen az urnazárást követően okafogyottá válik a további korteskedés, győztest hirdetnek, aztán optimális esetben négy évig zajlik tovább az élet.

De persze nem mindenhol az optimális forgatókönyv érvényesül.

Mi is beszámoltunk arról az Olt megyei településről, ahol a két nagy párt taktikázása nyomán egy halottat választottak polgármesterré, és arról is, ahol a győztes az eredményhirdetés után kapott halálos szívinfarktust.

Ezeken a helyszíneken természetesen meg kell ismételni a választást.

De van egy bánsági település is, ahol második kör következik.

A Temes megyei Orczyfalváról van szó, ahol két héttel a vasárnapi voksolás után már megint urnák elé várják a polgárokat.

Itt azonban szerencsére nem a jelöltek holtak, hanem a verseny: két jelölt, a szociáldemokraták színeiben induló, csodálatos nevű Aleodor Sobolu és a Népi Mozgalom Párt által harcba küldött Lucian Ivănescu is ugyanannyi számú szavazatot kapott: mindkettejükre 604 polgár voksolt.

Hirdetés

Ilyenkor pedig az az eljárás, hogy a két, azonos számú szavazatot kapó jelölt részvételével két hét múlva mindent eldöntő második fordulót rendeznek.

Úgyhogy Orczyfalván újabb szilaj kampány kezdődik.

Már ha – Isten őrizz – egyikük időközben meg nem hal.

Akkor ugyanis a riválist automatikusan győztessé nyilvánítják.

Meg kell ismételni a választást a Beszterce-Naszód megyei Rebrán is, ahol a választók szintén nem tudták eldönteni, hogy a két jelölt – Ștefan Danci (PSD) vagy Daniel Năstuță (PNL) – közül ki az alkalmasabb, így mindkettő 423 voksot kapott. Így aztán várhatóan két hét múlva újra szavazni hívják a község lakóit.

Hirdetés