Az utak császárai: az aktuális szállításügyi miniszter is balesetezett, lett is botrány belőle

Lucian Bode úgy járt, mint az elődje: szabálytalan előzés után karambolozott a hivatali autó. Kíváncsian várjuk, kiderül-e, hová sietett annyira a Miniszter Úr.

Hirdetés

Tényleg úgy tűnik, mintha az utak összeesküdtek volna a közlekedési miniszterek ellen: tavaly nyáron a Dăncilă-kormány illetékes tárcavezetője, Răzvan Cuc szenvedett autóbalesetet, kedden pedig az aktuális szállításügyi főmuftit, Lucian Bodét szállító autó karambolozott.

Na de tudják, mi a hasonlóság a két eset között? A miniszter urakat szállító autó mindkét alkalommal szabálytalanul előzve robogott bele egy másik autóba.

Lássuk a friss ügyet, amely miatt már a katonai törvényszék is vizsgálatot indított, az ellenzék egy része pedig Lucian Bode azonnali menesztését követeli. Már egy videofelvétel is előkerült arról, amint a miniszter sofőrje villogva-szirénázva, a folytonos vonalra fittyet hányva suhan el egy hosszú autósor mellett, településen belül (Dumbrăvești, Prahova megye).

Ennek az lett a vége, hogy a minisztert szállító autó frontálisan koccant egy szemből érkező autóval, majd nekicsapódott egy kerítésnek, és kész csoda, hogy az érintettek könnyebb sérülésekkel megúszták az esetet. A felelőtlen sofőr – a kormányőrség (SPP) képviselője – azóta jogsi nélkül maradt, de továbbra sem világos, hogy a miniszter betartotta-e a hivatalos konvojokra vonatkozó szabályzatot, igényelt-e rendőri felvezetést, és egyáltalán milyen sürgős dolga volt a tárcavezetőnek abban az órában – ezt remélhetőleg hamarosan kiderítik az illetékes hatóságok.

Hirdetés

Itt érdemes felidézni az úgynevezett Gigină-ügyet is, még 2016-ból: annak a főszereplője Gabriel Oprea volt belügyminiszter volt, aki szeretett azzal szórakozni, hogy gyakran vett igénybe rendőri felvezetést, természetesen törvénytelenül. Az egyik ilyen alkalomkor a konvojt felvezető motorosrendőr megcsúszott és életét vesztette, emiatt aztán Oprea gondatlanságból elkövetett gyilkosság miatt állt a bíróság elé. Az eset leradírozta a román politika térképéről a felelőtlen politikus nevét.

Az ügyben Klaus Iohannis államfő is megszólalt a szerdai sajtótájékoztatóján, a tőle megszokott hangnemben: szerinte nem kellett volna annyira sietnie a miniszternek, de nem is kellene lemondania az eset miatt.

Hirdetés