Emberöléssel gyanúsítják Gabriel Opreát

A konvoját felvezető motorosrendőr halála miatt kéri a DNA a szenátor mentelmi jogának visszavonását.
Hirdetés
Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indítana bűnvádi eljárást az ügyészség Gabriel Oprea szenátor, volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen. Ehhez a Korrupcióellenes Ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi kéri Augustin Lazăr főügyészt, hogy indítsa be a szenátusban az eljárást, amellyel megvonhatják Oprea mentelmi jogát. A szenátus házbizottsága ma még nem tárgyalta a kérést.
 
Oprea belügyminiszterként illegálisan és gyakran vett igénybe rendőri felvezetést és hivatalos konvojt Bukarestben. Ilyennel száguldott tavaly október 20-án este is, amikor a nedves úton megcsúszott a konvojt felvezető motorosrendőr, Bogdan-Cosmin Gigină, és belezuhant egy gázvezetékjavítás miatt ásott gödörbe. A baleset következtében a 28 éves rendőr életét vesztette.
 
A DNA mai közleménye szerint a konvoj az időjárási körülményeknek nem megfelelő, 84 km/órás sebességgel haladt, az ügyészek vizsgálatából pedig az derül ki, hogy a fokozott sebesség Gabriel Oprea személyes kérése volt: bemondta az úticélt és az érkezés időpontját, ezzel implicite ő diktálta a sebességet, ahogy ő volt az egyetlen, aki kérhette a még biztonságos sebesség meghaladását.
 
Az ügyészi közlemény szerint a miniszter akkor este hétkor épp haza igyekezett Cotroceni negyedi lakásába.
 
Oprea a gyanúsítottja annak az ügynek is, amelyben szolgálati visszaéléssel vádolják, konkrétan hivatalos konvojok szabálytalan igénybevételével, illetve gyanúsított a belügyminisztériumi titkosszolgálat vezetői ellen indított nyomozásnak is amiatt, hogy az ő nyomására vettek az intézmény költségvetéséből egy olyan luxusautót, amelyet ő gyakorlatilag szolgálati autóként használt.
 
Gabriel Opreának visszavonják a doktori címét is: az Egyetemi Címeket, Oklevelet és Tanúsítványokat Igazoló Országos Tanács ma hozta meg Oprea óvása után a végleges döntését, miszerint a volt belügyminiszter doktori dolgozata plágium. A tanács döntését már megkapta Mircea Dumitru tanügyminiszter, a doktori cím megvonása az ő miniszteri rendeletéről függ. Pár hete már elrendelte Victor Ponta volt miniszterelnök doktori címének visszavonását is.

Hirdetés