Az USR azzal vádolja a kormányt, hogy napfényadót akar bevezetni (FRISSÍTVE)

Van még új a nap alatt…

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

Közben, ahogy az lenni szokott, ha napvilágra kerül valami turpisság a törvényhozók háza tájáról, a PSD-s érdekcsoport máris elkezdte azzal vádolni a PNL-s érdekcsoportot, hogy az ő hibájuk az egész. Konkrétan Radu Oprea szenátor, a szocdemek szóvivője ment neki keményen Virgil Popescu PNL-s energiaügyi miniszternek az intézkedésért, mintha az csak az ő bűne lenne. Eközben a PNL azzal vágott vissza, hogy a tervezetet a PSD-s körök is láttamozták, és nem találtak benne semmi kivetnivalót, úgyhogy most akár hallgathatnának is. Virgil Popescu sem várt soká a mentegetőzéssel, ő azt mondja, hogy az intézkedés gyakorlatilag csak egy EU-s irányelv gyakorlatba ültetése, és egyáltalán nem fogja érinteni a kis felhasználókat, csak a nagy napenergia-hasznosító vállalatokat, és őket is csak 2026-tól.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleményt adott ki, amelyben azzal vádolja a kormányt, hogy suttyomban elfogadott egy kormányrendeletet, amelyben egy új adónemet „találnak fel”, a napfényadót.

Ez a járulék azokat sújthatja szerintük, akik korábban a saját pénzükből fotovoltaikus pannókat szereltek fel, hogy ezzel csökkentsék a közüzemi fogyasztásukat. Mint írják, az új rendelt arra kényszerítené ezeket a polgárokat, illetve vállalkozásokat, hogy speciális mérőórákat szereljenek fel, amelyek segítségével az állam a saját maguk által termelt energiát is megadóztathatná.

Hirdetés

Az USR azt követeli a kormánypártoktól, hogy ne közöljék a Hivatalos Közlönyben az új rendeletet, mert ezzel nagy mértékben visszavetnék a zöld energiára való áttérési törekvéseket.

Mi tagadás, elég gusztustalan lenne egy ilyen adó bevezetése a mostani energiaválságban…

Hirdetés