Az Ukrajnából hazatartó leszerelt lengyel katona esete a román utakkal – csütörtöki hírmix

Mutatjuk, honnan lehet még autómatricát vásárolni mostantól. Felfüggesztett börtönt kapott egy taxisofőr, aki megverte az ügyfelét, mert az felrótta neki, hogy hosszabb útvonalat választott.

Hirdetés

Az ukrajnai háborút túl lehet élni, de Romániát éppen csak…

…gondolhatja most az a lengyel férfi, aki katonaként szolgált az ukrán hadseregben a jelenleg is zajló orosz-ukrán konfliktusban.

A férfi pár napja szerelt le önkéntes katonaként, hazafele tartott, mikor karambolba keveredett egy Buzău megyei falu szélén, egy kanyarban, ahol egy 40 éves, ittas állapotban vezető sofőr következtében összeütköztek – a Brassóba tartó részeg elvesztette a kontrollt az út felett, szembeforgalomban belehajtott az 52 éves lengyel ATV-jébe. Ami pár métert repült is.

Ez sem volt elég: az ittas sofőr utána egy Temesvárra tartó mikrobusszal is ütközött. Összesen 5 ember sérült meg: a lengyel katona, két turista, a mikrobusz vezetője és az ittas sofőr. Románia élen jár az EU-ban közúti balesetek terén: csak a tavalyi év folyamán 4500 baleset történt és 1500 halálos áldozatot szedett.

Könnyítés az autómatrica beszerzésénél

A Nemzeti Közúti Infrastruktúra-kezelő Vállalat (CNAIR) kihirdette, hogy csütörtöktől, június 27-től újabb platformon is meg lehet vásárolni a matricát: a ghiseul.ro online felületről.

A CNAIR és a Románia Digitalizálási Hatósága együttműködése alapján jött ez létre, így a fent említett weboldalon keresztül is befizethetik az úthasználati díjat – ismertebb helyi nevén „rovinieta”. A ghiseul.ro felületre előbb felhasználói fiókot kell létrehozni, a fizetés kizárólag bankkártyával történik.

Jelenleg Romániában egy napra, 10 napra, egy hónapra, 2 hónapra vagy egy évre lehet matricát vásárolni. A 24 órára a gépkocsivezető 2,5 eurónak megfelelő összeget fizet, míg a 10 napos matrica 3,3 eurónak megfelelő összegbe kerül. A 2 hónapos (60 napos) útdíj ára 8,4 eurónak megfelelő összeg.

Kitette az autóból és alaposan helybenhagyta a reklamáló klienst a taxisofőr

Másfélév felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a bíróság arra a vaslui-i taxisofőrre, aki két évvel ezelőtt elagyabugyálta egyik ügyfelét, amiért az szóvá merte tenni, hogy szerinte nem a legrövidebb útvonalat választotta.  

Úgy kezdődött, hogy a férfi egy helyi kocsmában italozott a barátjával, majd úgy döntöttek, hogy ideje hazamenni. Taxit hívtak és a két ügyfél beszállt az autóba. Az első címnél kiszállt egyikőjük, a problémák azután kezdődtek, hogy a másik férfi jelezte a taxisofőrnek, hosszabb útvonalon halad. Erre az megkérte a klienst, hogy szálljon ki az autóból.  

A sértett erre nem volt hajlandó, mire a vádlott kiszállt az autóból, és karjánál fogva próbálta kirángatni az autóból. Miután sikerrel járt, visszaült a járműbe és elhajtott. Igen ám, de a sértett mindeközben ráütött az autóra. Erre a taxis ismét kiszállt a járműből, ütlegelni és rugdosni kezdte az ügyfelet.  

Az ügyfelet mentővel kórházba szállították, a taxisofőr pedig zavartalanul folytatta útját. A bántalmazás következtében a kliens több sérülést, köztük bordatörést szenvedett, ami 18-19 napos orvosi ellátást igényelt.   

Hirdetés

Az első tárgyaláson a taxisofőr az ügyfelet okolta, azt állítva, hogy alkoholos befolyásoltság alatt volt, és viselkedése nem volt megfelelő. Tagadta, hogy megütötte volna, szerinte csak meglökte. Később, amikor az ügyészek bántalmazás miatt vádat emeltek ellene, a taxisofőr elismerte a vádakat, és beleegyezett abba, hogy kártérítést fizessen az áldozatnak. 

A vaslui-i bíróság végül elsőfokon egy év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a taxisofőrt, és két éven keresztül felügyeleti program betartását rendelte el. A bírák ezen felül háromezer lej nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezték a taxisofőrt.  

A bíróság hangsúlyozta, hogy elegendő lett volna a vádlott első reakciója, amikor megtagadta az utasszállítást, és békésen eltávolította a klienst a taxiból. Mivel az alperes indokolatlanul alkalmazott fizikai erőszakot, az felróható neki.  

A vaslui-i városháza előtt zajló jelenetet végig nézte egy helyi kávézó alkalmazottja, akinek a vallomása később perdöntőnek bizonyult. 

 

 

 

 

Hirdetés