Az RMDSZ már megbánta, hogy megszavazta a PSD-kormány miniamnesztia-törvényét

Több ezer bűnözőt hamarabb kiengedtek a börtönből miatta, az RMDSZ utólag mossa kezeit.

Hirdetés

A PNL-kormány hatalomra kerülése óta az első intézkedések között merült fel az úgynevezett miniamnesztia-törvény hatályon kívül helyezése. Ez az a törvény, mely hosszú hónapokon keresztül lázban tartotta az országot, utcai tüntetések is voltak bőven, mivel arról rendelkezett, hogy engedjék ki hamarabb a börtönből azokat a bűnözőket, akik rossz körülmények között raboskodtak.

A Tudorel Toader akkori igazságügyi miniszter által végigvitt jogszabályt az RMDSZ is megszavazta. Ehhez képest most, hogy az új kormány eltörölné azt, megváltozott a szövetség hozzáállása is a kérdéshez. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője immár arról beszélt a sajtónak, hogy a törvény a jelenlegi formájában nem maradhat hatályos. Bár a róla szóló közvita elhúzódhat a parlamentben, nem lehet elkerülni ezt, de szükség van arra, hogy az igazságügyi minisztertől és a szakértőktől jöjjön egy megfelelő stratégia és egy új törvényszöveg, amelyik helyettesíti a jelenleg érvényes jogszabály problémás részeit.

Miután emlékeztették rá, hogy az RMDSZ is megszavazta a törvényt, Korodi elmondta: nem volt egy jól megalapozott döntés, de akkor még nem volt nyilvánvaló, milyen hibák rejlenek a jogszabályban. Ezeket kell kijavítani a parlament bevonásával.

Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben a parlament nem vonja hatályon kívül a törvényt, az Orban-kormány magára vállalja a feladatot.

Hirdetés