Az ortodox egyház végre rájött, mekkora marhaságokat csinált, de…

... csak akkor, amikor az állam kimondta rá a katonai rendelet „átkát”. Másrészt: csak kitalált valamit, amitől az ember haja égnek áll.

Hirdetés

Nem szaporítjuk a szót. Tessék elolvasni ezt a cikket arról, hogyan tojt az ortodox egyház (és egyes hívek is, persze) a valóban szükséges és bölcs kormányzati betegségmegelőző ajánlásokra. Ráadásul azután, hogy kiadták a szigorításokra vonatkozó katonai rendeletet! Gondolták, a rendelet úgyis csak hétfőn lép életbe, gyerünk, nyomjunk még le egy jó kis virális misét!

Na de aztán összeült az ortodox bölcsek bölcseinek tanácsa, a szent szinódus, és végre, vééégre meghozták azokat a döntéseket, amelyeket normális emberek már rég meghoztak. Egy szó, mint száz: szigorítottak a csuhások is.

Nem soroljuk, hogyan, hiszen csak feltornázták magukat a normális polgári szabályozás szintjére, és persze alávetették magukat a katonai rendelet vonatkozó intézkedéseinek, miszerint nyilvános mise nincs, a pópa csinálhatja az üres templomban, lehet nézni a neten, temetés, keresztelő, esküvő max nyolc ember jelenlétében, segítségnyújtás, oké.

Na de ezt tessék nézni! A szent szinódus a következő előírást is kegyes volt megfogalmazni: tekintettel arra, hogy a hívők nem vehetnek részt a szertartásokon a maguk testi valójában, arra buzdítják őket, hogy otthonaikban külön imaszobát rendezzenek be, ahogy kell, ikonokkal, Szent Bibliával, gyertyatartókkal (gyertyákkal), imakönyvekkel és lelki épülésre szolgáló egyéb művekkel. (Tiszta szerencse, hogy pap nem kell.)

Na kérem, ezt próbáljuk meg elképzelni. Ahogy egy ország indul imaszobát kreálni a lakásban. Bár, ha jobban belegondolunk: addig sem unatkoznak! És ki se mennek a lakásból!

Hirdetés