Járványbréking: bezárnak a mallok, három embernél nagyobb csoport nem járhat az utcán

És más megszorító intézkedések is vannak, mondjuk őket.

Hirdetés

Marcel Vela belügyminiszter szombat este kilenc óra tájt sajtótájékoztatót tartott, melynek során felolvasta a koronajárvány elleni küzdelem sikere érdekében hozott 2. katonai rendeletet.

A rendelet március 22-én, vasárnap este 22.00 órai kezdettel lép érvénybe és ezeket a megszorításokat tartalmazza:

1. A fogorvosi rendelők ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivételt képeznek a sürgősségi beavatkozások.

2. A bevásárlóközpontokban (mallokban) működő boltok ideiglenesen felfüggesztik a tevékenységüket. Kivételt képeznek az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, állatpatikák és tisztítók.

3. A lakásból, házból való kijárás legtöbb hármas csoportokban engedélyezett, ha a csoport három tagja nem lakik ugyanazon a címen.

4. Egy ajánlás következik. Ha az embernek el kell hagynia a lakását, akkor reggel 6.00 és este 22.00 óra között csak a következő okok miatt tegye, ha csak lehet:

– ha a munkahelyre kell mennie, ha a munka nem végezhető el otthonról;

– ha élelmiszereket kell vásárolni, embernek, háziállatnak;

– ha a munkához szükséges dolgokat kell beszerezni;

Hirdetés

– ha sürgősen orvoshoz kell menni;

– ha gyermeket, idős, beteg, mozgássérült embert kell valahova elkísérni, vagy haláleset esetében;

– rövid séták a lakás, ház körül, testmozgás gyanánt, illetve a házikedvencek sétáltatása okán.

5. Este 22.00 és reggel 06.00 óra között viszont a fenti ajánlás a kötelező felé hajlik de mégsem totális tiltás. Értsd, az illetékes hatóság megállíthat és igazoltathat bárkit, aki az utcán tartózkodik. Elkérhetik az ember munkahelyi igazolványát, a munkáltató igazolását vagy egy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot, (ha munkaügyben közlekedik az ember), illetve azt a bizonyos saját felelősségre vonatkozó nyilatkozatot, ha magányügyei után járkál az ember késő este, illetve éjszaka.

6. Gyakorlatilag lezárják Románia határait nem román állampolgárok előtt. Külföldiek és hontalanok csak akkor lépheti át az országhatárt, ha egy jól meghatározott útvonalon áthaladnak és el is hagyják Romániát. Vannak kivételek: román állampolgárok családtagjai, Romániában életvitelszerűen tartózkodó EU-s állampolgárok családtagjai, tartózkodási engedéllyel rendelkező emberek, munkaügyben beutazni szándékozó emberek, diplomaták, katonák, nemzetközi szervezetek képviselői, átutazók, sürgősségi ügyekben (betegség, családi ok) utazók.

7. Na, ez viszont kemény, jó lesz odafigyelni rá. Szóval, ha az otthoni (vagy nem otthoni) karanténba helyezett emberek az illetékes hatóság engedélye nélkül elhagyják a karantént, rendőr megy utánuk és kíséri be egy őrzött karanténba. Ja, és ha már letöltött valamennyit a 14 napos kötelező karanténidőből, akkor kezdheti elölről. Ja, és büntetőjogilag teljesen felelős, vagyis fizethet, vagy akár sittre is kerülhet. Még egyszer, ezzel ne vicceljen senki.

8. A helyi közigazgatási szervek kötelesek nyilvántartani a segítségre szoruló idős embereket (65 éven felül), továbbá kötelesek segítséget nyújtani nekik. Kíváncsiak vagyunk, hogy intézik ezt a gyakorlatban. A nyilvántartásokat hetente kötelesek frissíteni és bármely vonatkozó kérdésben kötelesek együttműködni a körzeti sürgősségi központokkal.

Hirdetés