Az ortodox egyház hivatalosan felkérte papjait: imádkozni kell az esőért

Nem tudni, mennyire hajlik az időjárás a jó pópai szóra, de nem is erről van feltétlenül szó. Hanem a hitbe vetett bizalomról.

Hirdetés

Első (laikus) ránézésre szürreális közleményt adott ki a román ortodox egyház a pénteki szent napon: a mezőgazdaságot keményen sújtó szárazság közepette a pátriárkia arra biztatja az aszály sújtotta területeken szolgáló papjait, imádkozzanak az esőért.

A sajtóban eddig is megjelentek hírek arról, hogy egyes pópák, ha tetszik, saját szakállukra kimentek a mezőre (adott esetben a polgármester kíséretében) és öntözőrendszer híján imában kérték a Jóistent, küldjön egy kis esőt, mert kárba vész a munka, oda lesz a termés. Központilag irányított általános mozgósításra azonban rég nem volt példa.

A pátriárkia közleményének szövegezői kitérnek arra is, hogy az esőhozó imádságokat el lehet mondani a templomban vagy a mezőn, annak érdekében, hogy az Isten esőt küldjön és termékeny legyen a föld.

Az ortodox egyház vezetői szerint ilyen nehéz időkben kötelező módon az Úr segítségét kell kérni, mert az Úr „felhozza napját gonoszokra és jókra, és esőt ad igazaknak és hamisaknak”. (Máté 5:45)

Persze, lehet ezen nevetni, lehet halántékot kopogtatni, hiszen senki sem tudja bizonyítani, hogy az imádság valóban esőt hoz. A hit ereje viszont adott esetben tényleg segít szembenézni a nehéz helyzetekkel – ha nem is pótolja egy jól működő öntözőrendszer hiányát. Amiért viszont nem az ortodox egyház a felelős, hanem a mindenkori és csapnivalóan működő román kormány.

Hirdetés