Hát így állunk: tíz diákból hét nem érti meg, amit elolvas

A legfrissebb felmérések az eddigieknél is sokkal szomorúbb eredménnyel zárultak.

Hirdetés

Egy május és június között zajló kísérleti teszt keretében az ország 526 iskolájából 165 ezer diák (elemi, általános és gimnáziumi tanulók egyaránt voltak köztük) képességeit mérték fel, és az eredmény minden eddiginél lehangolóbb.

Az derült ki, hogy a srácok 70%-ka csak mérsékelten fogja fel a tananyagot.

Más szavakkal 10-ből 7 diák konkrétan funkcionális analfabéta. Ez az eredmény azért olyan mellbevágó, mert korábban maximum arról volt szó, hogy a diákok 40, maximum 50%-ka jár ebben a cipőben, ami szintén nagyon szomorú eredmény volt, de a 70% már egyenesen rémítő.

A funkcionális analfabetizmus azt jelenti, hogy az illető ismeri a betűket, el tudja olvasni a szöveget, csak éppen nem érti meg, miről szól (a szöveg). Tipikusan az az eset, amikor a diák felolvassa a tankönyvből a leckét, de amikor a tanár rákérdez, hogy mit hámozott ki belőle, vagy megkéri, hogy foglalja össze a saját szavaival, akkor csak áll, mint Bálám szamara.

Ez alapján össze is eszkábálhatnánk egy szöveged matekpéldát: ha 10 gyerekből 7 funkcionális analfabéta, akkor hány oktatási minisztert kellene x? (x = Önre bízzuk.)

A szakember szerint ez elsősorban azért van, mert a mi oktatási rendszerünkben egyszerűen nem tanítják meg a diákokat a kritikai gondolkodásra. Egyszerűbben: nem tanítják meg őket gondolkodni, csak bebiflázzák a standard tananyagot, a vizsgán vagy felelésnél gépiesen visszaböfögik, aztán elfelejtik az egészet, anélkül hogy bármi nyomot hagyna bennük.

Hirdetés

Hogy ez megváltozzon, teljesen át kellene alakítani a jelenlegi oktatási sémát, úgy, hogy a magolás helyett az önálló gondolkodásra nevelje a diákokat. És ha ez egyik pillanatról a másikra meg is történne (nem fog), akkor is el kéne telnie legalább egy évtizednek, amíg a dolgok jó irányba változnak.

Szomorú kilátások.

Hirdetés