Az iskoláknak „nyálteszteket” rendelnének a szakik, csakhogy ezek eredményét hivatalosan nem lehet feldolgozni

Derült ki egy bukaresti eset kapcsán.

Hirdetés

Az egyik bukaresti magánklinika, az OK Medical a DIICOT-nál és a DNA-nál is feljelentette az ottani közegészségügyi igazgatóságot (DSP), mert nem tüntették fel a hivatalos statisztikákban az újfajta, nyálmintás tesztjeikkel végzett vizsgálatok eredményét. A klinika az egészségügyi minisztériumtól is magyarázatot kért.

Az embernek óhatatlanul megfordul a fejében, hogy itt valami sumákolás van, hiszen miközben az ország legtöbb nagyvárosában karanténok és szigorítások követik egymást a nagy számok miatt, addig a főváros éli a legjobb világát, mert ott minden a legnagyobb rendben van. Legalábbis hivatalosan.

Csakhogy a DSP hivatalos reakciójából az derül ki, hogy még a sumákoláshoz is balfékek (itt eredetileg egy másik kifejezést akartunk használni): egyszerűen azért nem vezették be az adatbázisba a nyálmintából nyert eredményeket, mert egyelőre erre sem jogi sem technikai keret nincs. Az újfajta tesztek nem szerepelnek a metodológiában, és nincs ilyen kategória (egyelőre) az adatok feldogozásához használt Corona Forms nevű applikációban sem.

A helyzet már csak azért is visszás, és nagyon-nagyon tipikusan romániai, mert az illetékesek épp arra készülnek, hogy az iskolák számára is ilyen nyálteszteket rendeljenek, a garat- vagy orrüregi mintával működő gyorstesztek használatát ugyanis sok szülő ellenzi.

Hirdetés

Igaz, egyelőre az egészségügyi és oktatási minisztérium még abban sem tudott megegyezni, hogy kinek kéne megrendelni ezeket a teszteket, szóval van baj elég.

A lényeg, hogy Bukarest köszöni szépen, jól van.

Hirdetés