Az intenzív osztályon, levegő után kapkodva könyörgött az oltásért egy koronafertőzött

Megrázó esettel illusztrálta egy bukaresti orvos, miért is fontos a védőoltás.

Hirdetés

Dr. Isadora Zaharescu, a Witting Kórház intenzív osztályának orvosa a Digi24-nek elmondta, hogy még mindig rengeteget dolgoznak, de nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is nagyon kimerültek, hiszen – különösen az ő osztályán – a mortalitás nagyon nagy, és rengetegen vannak kritikus állapotban.

Azt egyébként már mondogatják az orvosok egy ideje, hogy valamiért a járvány haramdik hullámában sokkal több embernél alakul ki a Covid-19 súlyosabb formája, és sokkal nagyobb arányban kerülnek lélegeztetőgépre a fertőzöttek, mint korábban.

dr. Isadora Zaharescu egy megható történetet is elmesélt. Épp egy 67 éves betegnél próbálta beállítani az ideális oxigénmennyiséget az oxigénmaszkos lélegeztetéshez. Az idős hölgynek autoimmun betegsége is van, ezért úgynevezett immunszuppresszív, azaz az immunrendszert gátló gyógyszereket kap, így nem véletlen, hogy a vírusfertőzés nagyon legyengítette, kritikus állapotban volt.

Az orvos látva, milyen szenvedést okoz a nőnek minden egyes levegővétel, megkérdezte, hogy legalább az első dózist megkapta-e már valamelyik oltásból. A hölgynek korára és állapotára való tekintettel is javallott lett volna ugyanis, hogy beoltassa magát, ezt már a második oltási körben megtehette volna hónapokkal ezelőtt, de nem élt a lehetőséggel.

A beteg az orvos együttérzését látva, rátette kezét a kezére, a szemébe nézett, és azt kérte, hogy oltsa be most.

Hirdetés

Dr. Isadora Zaharescu elmondása szerint sosem érezte még magát ennyire tehetetlennek, és sosem felejti el a nő kétségbeesett tekintetét.

Az oltás ugyanis nem segít, ha a betegség már kialakult, az csak megelőzésre való. Bár ha a hölgy szerencsés módon felépül a betegségből, utólag megkaphatja a vakcinát, hogy legközelebb ne kerüljön az intenzívre.

A doktornő szerint elutasíthatjuk ugyan az oltást, viszont akkor „morális kötelességünk” a járványszabályok betartása, és a fertőzés elkerülése, mert elképzelhető, hogy egy fertőzés esetén mi is ahhoz az 5%-hoz tartozunk majd, akik az intenzíven kapkodnak levegő után. A szakemberek még most sem értik ugyanis pontosan, „hogyan válogatja ki” áldozatait ez a vírus.

Hirdetés