Az informatikusok romániai Mekkájában nem találni olyat, aki hajlandó lenne 10 ezer lejért Bocnak dolgozni

A kolozsvári városháza már egy jó ideje keresi az új munkaerőt, mindhiába.

Hirdetés

Patthelyzetbe került a kolozsvári önkormányzat, mivel az aktuális törvények betartásával nem tud kellően nagy fizetést biztosítani egy információs technológiával (IT) foglalkozó szakembernek. Az átlagos kolozsvári polgár egészen biztosan megbékülne egy 10 ezer lejes fizetéssel, azonban az IT-szektorban ez nevetséges összegnek számít. Egyszerűen nem találnak olyan informatikust, aki ennyiért hajlandó lenne az önkormányzatnál dolgozni.

Emil Boc polgármester elismerte, hogy a kolozsvári informatikusok átlagkeresetéhez képest túl kicsi a fizetés, nem csodálkozik tehát azon, hogy nincs nagy tolongás az állás körül. Mint fogalmazott: Európában Kolozsváron a legmagasabb az IT-sok négyzetméterenkénti koncentrációja, és ez a város tudatos stratégiájának köszönhető. Lehet, hogy nincs minden utcasarkon pláza, de sok az IT-szektor számára létrehozott irodaépület – tette hozzá a polgármester, majd ódát zengett az ágazat fölöttébb hasznos voltáról Kolozsváron.

Arra a kérdésre, hogy van-e esély a fizetés növelésére annak érdekében, hogy találjanak egy felkészült IT-szakembert a városházához, Emil Boc azt válaszolta, hogy kötve van a keze. A törvények szabják meg a közalkalmazottak fizetését, így Kolozsvár sem alkalmazhat a magánszektorban megszokott magas fizetésért informatikust.

Azért szerintünk nem lehetetlen feladat, tekintettel arra, hogy Emil Bocot mostanában a PNL legbefolyásosabb embereként tartják számon…

Hirdetés