Az illetékesek sírva könyörögnek, hogy mindenki oltassa be magát, annyira letarolta az egészségügyet a delta

A kórházak már most tele vannak, pedig messze még a 4. hullám vége. És így a mortalitás is nagyon meg fog ugrani.

Hirdetés

Amikor doktor Virgil Musta, a temesvári járványkórház vezetője felbukkan a sajtóban, akkor tudni lehet, hogy baj van. Mint például most, amikor el is mondta, hogy nagy baj van. Mert például náluk már megtelt az egész kórház intenzív osztályostól kovidosokkal, és a gond az, hogy a helyzet tovább súlyosbodik.

Musta azt is mondta, hogy

jelen pillanatban az intenzív osztályukon kizárólag oltatlanok vannak, a többi beutaltnak pedig a 95%-a oltatlan.

A doki kerek perec megmondta, hogy a lakosság jelentős része egyszerűen nem fogja fel, mennyire elkeserítő, és aggasztó a helyzet, mert a delta olyan gyorsan terjed, hogy az egészségügy nem tud lépést tartani ezzel. Nem elég, hogy már most tele vannak a kórházak, hamarosan napi 15 ezres esetszámaink lesznek, és a felmérések szerint az alacsony átoltottságú országokban (mint Románia), a fertőzöttek 10%-ánál is a betegség súlyos formája jelentkezhet, ez pedig 1500 beutaltat fog jelenteni naponta.

Olaszországban tavaly, amikor ugyanúgy letarolta őket a járvány, ahogy most a nagy fokú oltásellenesség miatt minket fog, azt is megfigyelték, hogy a járvány amúgy 3–4%-os mortalitása 13%-ra nőtt, mert egyszerűen nem volt kapacitás ellátni a súlyos betegeket.

Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora szerint is elfogadhatatlan az aktuális járványhelyzet, miközben annyi oltásunk van raktáron mint a nyű. Szerinte

ideje lenne felébredni, és tenni valamit saját és embertársaink biztonsága érdekében: oltakozni kéne.

A RO Vaccinare Facebook-oldalon is segélykiáltásszerű bejegyzést tettek közzé, aminek szintén az a lényege, hogy meg kéne értenünk végre, mennyire súlyos a helyzet.

Hirdetés

Románia jelen pillanatban az egész világon a 6., Európában pedig a második 2. helyen áll ami a járvány áldozatainak számát illeti, ami azért elég ijesztő. Több mint 10 ezer fertőzött van kórházban, amiből mintegy 300 kiskorú, több mint ezren pedig az intenzíven küzdenek az életükért.

A járvány miatt (az egész világon) hétfőn elhunytak 5%-a romániai. Az európai elhunytak 11,5%-a volt romániai hétfőn.

Romániában lakosságarányosan 2,65-ször nagyobb a járvány áldozatainak száma, mint az európai átlag. És így tovább.

Ezek azért elég ijesztő adatok. Jó lenne talán elgondolkodni, hiszen pár tűszúrással nagyban csökkenthetnénk a bajt.

Hirdetés