Illusztráció / Reuters / W. Rattay

Az időjárás miatt nem lehetett elindítani az újabb vakcinaszállítmányt Románia felé

A kormányfő megnyugtatott, hogy ez nem befolyásolja az oltási kampány menetét.

Hirdetés

Erős széllel kísért hóvihar tombol Németországban, ami megakadályozta azt, hogy felszálljanak a Romániába újabb adag koronavírus elleni vakcinát szállítani készülő repülőgépek. Ez lett volna a nyolcadik szállítmány a Pfizertől, amit a tervek szerint a bukaresti, kolozsvári és temesvári reptéren keresztül juttattak volna el a regionális raktárakig, onnan pedig az oltóközpontokig.

Elviekben Bukarest 53 820 dózist, Brassó 19 890 dózist, Kolozsvár 23 400 dózist, Konstanca 16 380 dózist, Craiova 16 380 dózist, Iaşi 22 230 dózist és Temesvár 11 700 dózist kap a rakományból. (Érdekes, hogy ismét a Bánságba irányozták elő a legkevesebb oltást, miközben Temes megye az egyetlen az országban, mely továbbra is vörös zónába tartozik.)

Florin Cîțu kormányfő szerint aggodalomra semmi ok, egy-két napon belül megoldódhat a probléma, és amúgy is emlékeztető oltásként használják majd fel a Pfizer készítményeit, tehát nincs szükség újraütemezésre. Ugyanakkor tárgyalnak a védelmi minisztériummal annak a lehetőségéről, hogy saját gépeket küldjenek a szállítmány után.

Németországban egy sarkvidéki eredetű viharfront és egy délről érkezett légörvény találkozása okozta a kiadós csapadékot és a rendkívüli erejű hófúvást. Lipcsében a 30 cm-t is elérte a lehullott hó mennyisége. Az utak nehezen járhatóak, sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél. Az ország nyugati részén több autópálya-szakaszt lezártak. A meteorológusok szerint a rendkívüli idő hétfőig tart, enyhülés pedig szerdától várható.

Hirdetés