Az ezer sebből vérző román sport ingyen kapott egy világszinten sikeres magyar bajnokot

Sidi Péter sportlövő fekete báránynak számít a magyar sportberkekben, itt viszont tárt karokkal várták. Meg is kapta a román állampolgárságot.

Hirdetés

Román sportolókból gyakran lett már magyar válogatott, és itt nem csak erdélyi magyarokról van szó, lásd például Vasile Miriuță esetét. A fordított irányú mozgás viszont ritka, mint a fehér holló, de most a román sport ingyen kapott egy klasszis, bár pályája csúcsán azért már túl levő magyar sportlövőt.

Az egyszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok Sidi Péter szerdán kapta meg a román állampolgárságot,

a kormányhatározatot épp a délutáni ülésen írták alá. A házasságának köszönhetően könnyen ment: felesége a román válogatott puskás, Roxana Sidi (született Tudose). Ez ugyan még nem jelentene automatikus országváltást a sport szempontjából, csakhogy Sidi idén a teljes magyar sportlövő-társadalommal összerúgta a port, a magyar szövetség májusban – bár kvalifikált a tokiói játékokra – kitette az olimpiai csapatból és felfüggesztette versenyzési engedélyét.

Ez azonban csak azokra a versenyekre érvényes, amelyekre a szövetség engedélye is kell, így

Sidi azóta is vidáman lődözget Romániában,

az eszéki Európa-bajnokságra pedig felesége edzőjeként utazott el a román csapattal. Sidi a vádak szerint tavasszal egy indiai versenyen

doppingszert csempészett riválisa, de egyben válogatott csapattársa, Péni István vitaminjába

– ezért is került ki a válogatottból,ahol csapattársai ugyanazon a versenyen már nem is mentek vele együtt versenyezni. Hogy fog-e vagy nem a 43 éves Sidi román színekben versenyezni, még a jövő zenéje, az viszont biztos, hogy az ezer sebből vérző, Tokióban alig négy érmet szerző román sportnak jól jön egy rutinos, nemzetközi szinten sikeres sportoló.

Hirdetés

Sidinek pedig Magyarországon aligha van visszaút, ráadásul a jóval fiatalabb, 24 éves Péninek már jobb eredményei vannak (az olimpián mindhárom számában az első tízben végzett), így igazából ez most egy win-win szituáció.

Csak roppant szokatlan…

Hirdetés