Az erőszak ellenére is vinni kell a házasság keresztjét – Teodosie érsek megint megnyilvánult – hétfői hírmix

Diana Șoșoacă pedig a második jelölt George Simion AUR-vezér után, akiről tudjuk, hogy indul az őszi államfőválasztáson.

Hirdetés

Megszavazták: Diana Șoșoacă államfőjelölt lesz

Két héttel azután, hogy európai parlamenti képviselővé választották, Diana Șoșoacă pártja, az SOS Románia vezetőtanácsa megszavazta, hogy a botrányos közszerepléseiről ismert politikus legyen az alakulat jelöltje az őszi államfőválasztáson.

A fejleményt az a Luis Lazarus jelentette be az Antena3 hírtelevízióban, aki a listán Șoșoacă után másodikként szintén EP-képviselői mandátumot szerzett a június 9-i választásokon.

Diana-Iovanovici Șoșoacă politikai karrierje alig négy évvel ezelőtt kezdődött, amikor 2020 decemberében az AUR listáján a bukaresti parlament szenátorává választották. Alig egy hónappal ezután kirúgták az AUR-ból, azóta függetlenként tevékenykedett – ez a tevékenység jobbára kimerült a kiabálós, sértegetős, botrányos szereplésekben és közösségi médiás videózásokban.

Șoșoacă-n kívül eddig egy politikusról lehet biztosan tudni, hogy indul az őszi államfőválasztáson, ő pedig George Simion, az AUR elnöke. A PSD és a PNL egyelőre nem nevezett meg elnökjelöltet, még az államfőválasztás időpontjáról is viták vannak a két kormányzó párt között. Bár Mircea Geoană egykori miniszterelnök és jelenlegi NATO-főtitkárhelyettes egy ideje lebegteti, hogy indulna az elnökválasztáson, de konkrét bejelentést még nem tett ezzel kapcsolatban.

A nő viselje a házasság keresztjét – mondta a rádióban Teodosie konstancai érsek, és természetesen megint kiverte a biztosítékot

Teodosie konstancai ortodox érsek évek óta botrányos kijelentéseivel kerül rendszeresen a figyelem középpontjába, a vírustagadástól és az oltásellenességtől a híveknek adott elképesztő életmód-tanácsokig szinte minden területen mondott már valamit, amivel mindig kiveri a biztosítékot. Az érsek annyira renitens, hogy a román ortodox egyház vezetésében is ellenérzésekkel követik pályafutását. Legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy a DNA eljárást indított ellene korrupció miatt.

Az ortodox főpap most ismét botrányt okozott, mivel egy rádióműsor meghívottjaként azt a tanácsot adta egy kérdéseivel hozzá forduló nőnek, hogy a családon belüli feszültségek és megalázások ellenére is tűrnie kell, vinnie kell a házasság „keresztjét”, ne váljon el a férjétől, mert a házasság szent és Istentől való és inkább imádkozzon.

Teodosie kijelentéseire a kormány két minisztere is elítélően reagált. Natalia Intotero családügyi miniszter szerint bármilyen visszaélés, a pszichológiai is, elfogadhatatlan, az áldozatokat pedig védenie és támogatnia kell az államnak. Az Esélyegyenlőségi Ügynökségen keresztül az állam védelmet nyújt a családon belüli erőszak minden áldozatának, akik éjjel-nappal jelentkezhetnek a 0800 500 333 ingyenes telefonszámon – hangsúlyozta a miniszter.

Megszólalt az ügyben Alina Gorghiu igazságügyi miniszter is. Teodosie püspök megnyilvánulása a bármilyen jellegű erőszak áldozatai iránti tisztelet és együttérzés durva hiányát mutatja – mondta.

Gorghiu szerint a „fájdalmas valóság” az, hogy a román rendőrség legfrissebb adatai szerint az év elejétől több mint 49 ezer esetben kellett közbeavatkozni családon belüli erőszak miatt, idén pedig nőtt az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma az előző évhez képest.

Hirdetés

„Szégyenletes, hogy egy közszereplő, akit a romániai hívők hitelesnek tekintenek, ilyen kijelentéseket tegyen, az ehhez hasonló elfogadhatatlan kisiklásokat nem szabad elhallgatni” – fogalmazott Facebook-bejegyzésében az igazságügyi miniszter.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés