Az egészségügyi miniszter azt jósolja, hogy október második felétől csökkenni fognak a koronaszámok

Persze más szakik meg mást mondanak, de ezt már megszoktuk…

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter október közepére jósolja a napi esetszámok csökkenését, és ezzel a járványgörbe lefelé ívelését, ám csak akkor, ha a polgárok betartják a járványügyi szabályokat.

Megint elmondta, mennyire kritikus a szeptemberi hónap, hiszen egyszerre nyíltak meg az iskolák, a színházak, mozik, éttermek, sokan újra munkába álltak, szóval nagy a zsúfoltság mindenhol, mindennek a tetejébe pedig választási kampány van, szeptember 27-én pedig választások lesznek, ami szintén nagy kockázattal jár.

Szeptember végére, október elejére elkészül majd egy tanulmány is az iskolakezdés járványügyi hatásairól, ám a tárcavezető szerint jövő hónap közepétől az eddigi tetőzés után várhatóan csökkenés következik a koronafertőzések tekintetében.

Ezzel szemben a bukaresti Victor Babeș Intézet menedzsere, Emilian Imbri szerint meg éppen hogy nagy bajban vagyunk, mert ha a napi esetszám 2000 fölé nő, akkor az egészségügyi rendszer összeomlik, mert nem tudnak majd ennyi embert kezelni, főleg az intenzív osztályok csekély kapacitása miatt. Imbrit azért kérdezte meg a sajtó, mert a hétfői adatok szerint – bár a kevesebb elvégzett teszt miatt kevesebb az igazolt új esetek száma is – a pozitív tesztek aránya 12 százalék fölött van, az utóbbi időben megszokott 5 és 6 közötti értékekhez képest. Ez persze valószínűleg csak véletlen, de Emilian Imbri azt mondja, nagyon könnyen nagy slamasztikába kerülhetünk. Hasonlattal élve úgy fogalmazott, ha eddig térdig álltunk a vízben, akkor a 2000 fölötti napi esetszámnál már nyakig fogunk.

Hirdetés