Az AUR szimpatizánsai erővel nyomultak be a temesvári városházára, és a német polgármestert szapulták (VIDEÓval)

A felhergelt csőcseléket George Simion, az AUR elnöke vezette „csatába”.

Hirdetés

Erővel nyomult be az szélsőjobb AUR pár tucat szimpatizánsa a temesvári városházára George Simion pártelnök vezetésével, hogy „felébresszék kicsit” Dominic Fritz polgármestert.

Simion és szimpatizánsai az Új Jobboldal (Noua Dreaptă) Mehedinţi megyei képviselőivel találkoztak Temesváron, ahol az Opera téren tett megálló után a városháza felé vették az irányt. Itt a főbejáratot, és az egyik mellékajtót zárva találták, de az intézmény udvarán, egy hátsó bejáraton gond nélkül bejutottak az épületbe. Közben Simion végig egy mikrofonba ordibálva hergelte az embereit, akik többek között olyan rigmusokat skandáltak, mint: „Herr Fritz ne feledd, Temesvár nem a tied!” („Herr Fritz nu uita, Timişoara nu-i a ta!”).

A pártvezető a sajtónak olyan hajmeresztő képtelenségeket nyilatkozott, hogy a német nemzetiségű Fritzet „Németországból ejtőernyőzték be” Temesvárra, állandó tartózkodási engedélye sincs, és „illegálisan tölti be” a város polgármesteri tisztségét.

Azzal védekezett, hogy ő csak egy meghallgatást akart kérni Fritznél, akinek „fel kéne végre ébrednie”. Hogy ezalatt mit értett pontosan, azt nem fejtette ki elegáns barokk körmondatokban.

Simion és sleppje egyébként gond nélkül behatolt az épületbe, sem a helyi rendőrök, sem az épület őrei nem állították meg őket, így egészen az első emeletig nyomulhattak az említett nackó rigmusokat skandálva. Itt végül a városmenedzser, Matei Creiveanu állta útjukat, akivel George Simion lökdösődésbe kezdett, de miután megtudta, hogy „Herr Fritz” nincs az épületben, követőivel együtt távozott.

Dominic Fritz Facebook-oldalán felháborodva kommentálta az eseményeket, szerinte az AUR és az Új Jobboldal Temesvárra buszoztatott szimpatizánsai, Simionnal az élen, káoszt és félelmet akartak kelteni erőszakos megmozdulásukkal.

Hirdetés

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a csendőrség és a helyi rendőrség „tétlenségével asszisztált” a történtekhez, az állam demokratikus intézményei elleni támadás pedig szerinte előrevetíti, mi történhet az országgal, ha érzéketlenek maradunk az ilyen megmozdulásokkal szemben.

Azt kérte az illetékesektől – beleértve a kormánykoalíció tagjait – hogy lépjenek fel, és ítéljék el a felelősöket, hogy máshol ne ismétlődhessen meg az efféle agresszió.

George Simion és pártja az utóbbi időben egyre erősebben hajtja a nackórollert, nemrég például a holokauszt elbagatellizálásával vonta magára a legfőbb ügyészség figyelmét. Közben azonban éppen a nacionalista, valamint járvány- és oltástagadó politikájuknak köszönhetően meredeken nő a népszerűségük, kis híján a PNL szintjén vannak, ami eléggé rossz hír az erdélyi magyarságnak, és az ország valamennyi kisebbségének.

Hirdetés