Illusztráció

Az AUR ezúttal túl messzire ment: a holokauszt lekicsinyléséért indult eljárás a párt ellen

A szélsőjobbos párt szerint jelentéktelen téma a holokauszt, a legfőbb ügyészség megmutatja, mennyire nem az.

Hirdetés

Nem kellett sokat várni az év első AUR-os botrányára: míg a többség a szilveszteri dínomdánom kiheverésével volt elfoglalva, addig az AUR-ék kiadtak egy vállalhatatlan közleményt, melyben mellékes témának nevezték a holokauszt történetének oktatását, és arra utaltak, hogy önálló tantárggyá emelése árt a romániai oktatás minőségének.

A január 3-i közleményt annak apropóján adták ki, hogy az oktatásügyi minisztérium elfelejtette a románt, a történelmet és az angolt megemlíteni azon tantárgyak sorában, amelyekből országos tantárgyversenyt szerveznek. Ez alkalmat adott rá, hogy az AUR kifejezze aggodalmát „a romániai oktatás minőségének módszeres aláásásáért”. Olyan jelentéktelen témákat próbálnak önálló tantárggyá emelni, amelyeket egyetlen leckében is oktatni lehetne (például a holokauszt vagy a szexuális nevelés), teszik ezt ahelyett, hogy „a fiatal generációkat a román kultúra és szellemiség támpontjaihoz igazítanák az oktatás révén” – foglalható össze az AUR állásfoglalásának mondanivalója.

Már éppen kezdett a január eleji szürkeségbe szinte észrevétlenül elsikkadni a megbotránkoztató kijelentés, mire a legfőbb ügyészség közölte, hogy hivatalból in rem büntetőeljárást indított az AUR ellen. Konkrétan azt vizsgálják, hogy az AUR állásfoglalásában szereplő kijelentések büntethetők-e.

Egyébként közel húsz éve számít bűncselekménynek, ha valaki nyilvánosan tagadja, vitatja, esetleg helyesli a holokausztot, akárcsak az, ha jelentőségét próbálja lekicsinyleni. A 2002-ben elfogadott, 2006-ban jogerőre emelkedett rendelet tiltja a fasiszta, a rasszista és az idegengyűlölő szervezetek működését, valamint azok jelképeinek a használatát. A rendelkezés a háborús bűnösök kultuszának az ápolását is törvénytelennek minősíti. Hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbírsággal büntetendő, aki megszegi a jogszabályt.

Eddig nem túl gyakran fordult elő, hogy valakit bezárjanak ilyesmiért, de az AUR már nagyon régóta kísérti a sorsot, miközben egyre többen fogalmazzák meg, hogy egy ilyen pártnak nincs mit keresnie a parlamentben.

Hirdetés