Ezt hozta a kormánykrízis: az AUR soha nem volt ennyire népszerű, az USR-t pedig bünteti a nép rendesen

Egy friss felmérés szerint az oltástagadó nackók tovább izmosodnak, már a harmadik legnépszerűbb pártnak számítanak az országban, míg Cioloşék támogatottsága úgy zsugorodik, mint egy mikróba rakott hógolyó.

Hirdetés

El is szaladt egy hónap a torzszülött koalíció kormányalakítása óta, így érdemes volt kideríteni egy felmérés keretében, hogy ki tudta növelni illetve csökkenteni a politikai ázsióját a több mint két hónapig húzódó krízist követően.

Az Avangarde friss felmérése azt mutatja, a hercehurca legnagyobb vesztese nem más, mint a krízist kirobbantó USR, amely alig 10 százalékot kapna, ha jövő vasárnap választások lennének – ilyen alacsony támogatottságot a tavalyi választások óta nem könyvelhettek el Dacian Cioloşék. Ettől aztán biztosan nem jött meg a szilveszteri hangulatuk.

Az is beszédes egyébként, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága is csökkent – igaz, csak 40-ről 39-re –, de a vörösek még így is lazán nyernék a voksolást. Ami viszont meglepő, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) felfele javított – a szerény 17 százalékból mára 18 lett –, a botrányt botrányra halmozó nackópárt, az AUR pedig már 17 százalékra növelte a támogatottságát – ez a legnagyobb arány, amit Simionék elértek, amióta létrejött az alakulat.

Az RMDSZ továbbra is tartja a maga 5 százalékát, mint mindig. A felmérés december 15. és 23. között készült 907 személy megkérdezésével.

Hirdetés