Illusztráció | Fotó: Unsplash

Az a biztos, hogy semmi sem biztos: bármikor és bárhol szükség lehet drasztikus járványügyi intézkedések bevezetésére

Nem túl biztató jövőképet vázolt fel Raed Arafat, aki a sértődős polgármesterek kedvéért ismét megpróbálta elmagyarázni, mit miért tesznek a járvány megfékezéséért.

Hirdetés

Jelenleg 300 fertőzési góc található az országban, néhány ezek közül könnyen kontroll alatt tartható, például ha a vírus egy idősotthonban vagy egy ipari létesítményben üti fel a fejét. A nehezebb forgatókönyvekre viszont akkor kell számítanunk, amikor egy fertőzési góc a vírus közösségi szintű terjedéséhez vezet. Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár csütörtök este a Digi 24 műsorában magyarázta el, hogy mi a különbség a két szituáció között, és miért van szükség teljes települések karantén alá helyezésére a közösségi terjedés megállítása érdekében.

Ha egy település magas esetszámmal rendelkezik, de mind egy adott helyhez, például egy idősotthonhoz köthető, akkor elegendő arra a helyre fókuszálni és elkülöníteni a bentlakókat, a személyzetet, így megfékezhető a terjedés. Azonban ha egy 1500 fős településen tíz fölötti esetszám van, a vírus közösségi terjedésével van dolgunk, melyben több család is érintett, ezért le kell zárni az egész települést. Miért? Mert nagy valószínűséggel tünetmentes fertőzöttek terjesztik a betegséget, akiknek a beazonosítása a közegészségügyi igazgatóság beavatkozásával, nagy fokú teszteléssel lehetséges, ami újabb fertőzöttek diagnosztizálásához vezet. Egy település karantén alá helyezését az indokolja, ha a vírus közösségi terjedés esete áll fenn, amit komolyan kell venni.

Vannak települések, melyeknek polgármesterei megsértődtek amiért karantén alá helyezték őket. Ezzel kapcsolatosan Raed Arafat elmondta: ha elveszítjük a kontrollt a vírus terjedésének megállításában, és az esetszámok ugrásszerű emelkedése tapasztalható, drasztikus intézkedésekre van szükség. Ha az egész országot nem is zárják le, egyes megyékben, régiókban elkerülhetetlen a korlátozó intézkedések bevezetése – ezt csinálja minden más ország, és bármikor előállhat hasonló helyzet, ezt senki sem tagadhatja.

Az államtitkár ugyanakkor nem bocsátkozott jövendőmondásba azzal kapcsolatosan, hogy mikor lesz szükség újabb drasztikus korlátozó intézkedésekre. Lehet egy vagy két hónap múlva, lehet ősszel vagy jövő év tavaszán, annak függvényében, hogy a vírus mikor kezd el oly módon „viselkedni”, hogy a hatóságok elveszítsék a kontrollt a megfékezésében.

Sehol senki nem tudja jelenleg megjósolni a világban, hogy mikor és hol lesz szükség drasztikusabb intézkedések bevezetésére, vázolta fel a nem túl biztató jövőképet a szakember.

Hirdetés