Fotó forrása: Facebook | Dacia

Átmenetileg bezár az ország legnagyobb gyára, 14 ezer embert küldenek kényszerpihenőre

Az alkalmazottak biztonsága érdekében áll le az élet mioveni-i Dacia-gyárban.

Hirdetés

Már nem az a kérdés, hogy zárják-e be ideiglenesen a Pitești mellett található Dacia gépkocsiüzemet, hanem az, hogy mikortól álljon le a gyártás. A Dacia munkaadói szervezete és a munkások szakszervezetei szerdán egyeztetnek arról, hogy a 14 ezer alkalmazott mikortól és hogyan menjen kényszerszabadságra. A szakszervezetek szerint csütörtökön vagy pénteken kerülhet erre sor. Azért kérték a kényszerszabadságot, mert nagyon nehéz ilyen nagy számú alkalmazott számára garantálni a védelmet a koronavírus-járvány idején, sok a közös helyiség, ahol a munkások közötti érintkezés elkerülhetetlen, lehetetlen a hatósági intézkedéseket bevezetni, a járvány megfékezésére hozott rendelkezéseket tiszteletben tartani.

Korábban a Ford is közleményt adott ki, hogy beszünteti a tulajdonában álló Craiova melletti gyár működését pár hétig. Hatezer munkást küldenek kényszerszabadságra Romániában, de a többi fontosabb európai Ford-üzemből is hazaküldi az alkalmazottakat.  Az intézkedést azzal indokolták, hogy a forgalmazók az eladások csökkentésére számítanak, a beszállítókkal való munkát pedig megnehezítik a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások.

Tárgyaltak Florin Cîţu pénzügyminiszterrel is. A következő két hétben a fizetések 78%-át a Ford saját zsebből biztosítja az alkalmazottak számára, de az államtól is várnak megoldásokat, amennyiben lejár a kéthetes kényszerpihenő, és továbbra is zárva kell tartani az üzemet.

Hirdetés