Annyit sumákoltak a pandémia óta az Unifarmnál, hogy a csőd szélére került

1,15 milliárd lejes hitelt kótyavetyéltek el, még az ügyészek is alig tudják kibogozni, hogy mire. Ráadásul naponta 230 ezer lejjel nő a büntetőkamat.

Hirdetés

A koronavírus-járvány elején tapasztalható pánikot kihasználva az egészségügyi cuccok beszerzésével és a kórházak felszerelésével megbízott állami vállalat, az Unifarm közbeszerzési ámokfutásba kezdett. Meg sem nézték, hogy honnan, mit és milyen áron rendelnek, de az biztos, hogy a túlárazott szerződésekkel mindenki jól járt, csak az állam nem. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azóta vizsgálódik, Adrian Ionel volt igazgató ellen két ügyben is vádat is emeltek.

A harácsoláshoz egy 1,15 milliárd lejes kölcsönt vettek fel vezetőtanács jóváhagyása nélkül az Eximbanktól, amit nem tudnak törleszteni, ráadásul most már büntetőkamatot is fizethetnek. És még mindig lehet fokozni: az összevásárolt orvosi felszerelések egy része nem felel meg a szabványoknak, 50 millió lej értékű termék szavatossága pedig hamarosan lejár, úgyhogy az már biztos megy a kukába.

A vállalat most arra figyelmeztet, hogy a csőd szélére került, miközben az egészségügyi minisztérium egyszerűen nem hajlandó velük kommunikálni. A botrányok nyomán a kórházak már nem bíztak meg az Unifarmban, máshonnan rendeltek egészségügyi felszereléseket, ezért hatalmas mennyiségű készlet halmozódott fel.

Az Economedia szerint az Unifarm egy lépésre van attól, hogy fizetésképtelenné váljon, hiszen nem tudja kifizetni még a büntetőkamatot sem, mely napról napra 230 ezer lejjel (kb. 47 ezer euróval) nő.

És akkor most lehet káromkodni.

Hirdetés