Annyira rosszul muzsikál az AstraZeneca(r), hogy a központjait Pfizer-oltópontokká alakítják

Üresen kongó termek, unatkozó orvosok és nővérek – ezen az összképen változtatnának szombattól a népszerűbb vakcina bedobásával. Eközben a napi beoltottak száma rekordot döntött, ami több mint biztató.

Hirdetés

Az oltáskampány koordinátorai rájöttek, valamit kezdeni kellene végre azokkal a hetek óta üresen kongó oltópontokkal, ahol kizárólag az AstraZeneca vakcináját kínálnák a jelentkezőknek, ezért úgy döntöttek, ismét változtatnak a játékszabályokon.

Valeriu Gheorghiță kampányfőnök szerdán bejelentette,

a legtöbb Astra-központban szombattól már csak Pfizerrel oltanak,

addig kiderül, hogy minden megyében melyek lesznek azok az oltópontok ahol még a kevésbé népszerű AstraZenecát adják be a jelentkezőknek.

Az sem kizárt, hogy megyénként csak egy ilyen központ marad,

ahol majd be lehet adatni az emlékeztető oltást – ezt nyilván az érdeklődés függvényében döntik el. Az országban egyébként jelenleg 146 ilyen központ működik még, s ha szétnézünk ezen a térképen, láthatjuk, hogy a legtöbb helyen üresen állnak.

Szerdán délelőtt 11 órakor egyébként a kolozsvári Tiberiu Popoviciu Informatikai Líceum sportcsarnokában berendezett központ így nézett ki:

Nem ezt hívják tömegjelenetnek: ottjártunkkor egyetlen személy várakozott az oltóközpontban. (A szerző felvétele)
Hirdetés

Az oltakozni vágyók száma szépen növekszik: az elmúlt 24 órában 94 354-en kaptak vakcinát az országban, ami rekordnak számít – még úgy is, hogy a nyilvántartási rendszer egy csomó helyen órákig nem működött -, és nagyon biztató szám, ha azt nézzük, hogy vasárnap alig 41 ezren, hétfőn 66 ezren oltatták be magukat, kedden pedig 85 604-en. A szerdai adatokkal együtt eddig 3 449 831-en kaptak legalább egy oltást, 2 138 436-an már túl vannak az emlékeztetőn is. Az országban működő 823 oltóközpont várólistáin már csak 21 851 név szerepel, de péntektől – mint ismeretes – ez már nem kell feliratkozással sem bajlódni. A napi oltásokról itt érhető el egy grafikon:

Hirdetés