Tű és fecskendő nélkül elég nehéz oltani, és az sem segít, ha a nyilvántartási rendszer leáll

Több oltópontnál sorok alakultak ki, mert lefagyott az országos platform. Elviekben már a háziorvosok is oltanak, de nem mindenhol van mivel.

Hirdetés

Komoly fennakadásokat okozott az oltási folyamatban szerda reggel, hogy az immunizált lakosság nyilvántartására szolgáló elektronikus rendszer leállt. A már beoltott személyek arra vártak, hogy kézhez kapják az oltási igazolásukat, míg az oltás előtt állók azért kényszerültek várakozásra, mert nem tudták nyilvántartásba venni őket. Az online rendszer lefagyása gyakorlatilag teljesen megbénította az oltakozást, sorok alakultak ki, a személyzet pedig tehetetlenül várt arra, hogy helyreálljon a platform. Közben a RoVaccinare Facebook-oldalt elárasztották a panaszok, az ország minden tájáról.

Az Országos Közegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint tudnak a problémáról, és folyamatban van a helyreállítás, de egyelőre nem lehet tudni, mikorra várható a megoldás.

Problémásan indul a háziorvosok rendelőiben is az oltás. Elviekben keddtől olthatnak, de többen arra panaszkodnak, hogy logisztikai akadályokba ütköztek. Van, ahol a fecskendő vagy tű hiányzik, máshol az oltóanyag. Vannak rendelők, melyek nem tudtak rácsatlakozni a nyilvántartási rendszerre, és olyanok is, akik még nem írták alá a szerződést az egészségbiztosító pénztárral.

A családorvosok szerint az oltási kampány újragondolására lenne szükség, és nem tőlük kellene elvárni, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat az oltás fontosságáról.

Összesen 3035 családorvos vállalta, hogy segít az oltásban, elsősorban a vidéki lakosság immunizálásában van fontos szerepük.

Hirdetés