Annyian kényszerülnek betegszabadságra a járvány óta, hogy a biztosító alig győzi fizetni

Minden járványhullám alkalmával nőtt a betegszabadságot kérők száma: két év alatt közel 290 százalékkal. Ez rengeteg pénzt von el az államkasszából.

Hirdetés

Rekordnak számító összeg ment el 2021-ben betegszabadságra: az állam tavaly cirka egymilliárd eurót fizetett ki az egészségbiztosítón keresztül a munkáltatóknak, ami 40 százalékkal több, mint az előző, szintén járványtól sújtott esztendőben. Míg 2020-ban 3,6 milliárd lejt költött az egészségbiztosító a betegszabadságok kifizetésére, addig 2021-ben ez az összeg már megközelítette az 5 milliárd lejt. Ennyiből akár a hegyeken átvezető autópálya vagy egy vadonatúj kórház is épülhetett volna – állapította meg a Digi 24 hírcsatorna.

Közelebbről nézve: 2020-ban havonta körülbelül 30 millió lej ment el a fertőzöttek, illetve a karanténba helyezett, fertőzés-gyanús személyek fizetett szabadságára. Átlagosan havonta 44 ezer igazolást állítottak ki keresőképtelenségről. Járványhullámról járványhullámra egyre csak nőtt a betegszabadságra kényszerülők száma, így 2021-ben már havonta közel 60 millió lejt költöttek a kifizetésekre. A negyedik járványhullámkor 188 ezer betegszabadságot kellett kifizessen a biztosító, ami 287%-os növekedést jelent.

Értelemszerűen szükség volt az egészségbiztosító betegszabadságokra költendő költségvetésének kiegészítésére, 3,4 milliárd lejről (2019-es adat) 5 milliárd lejre (2021-es adat).

A rossz hír, hogy semmi okunk nincs feltételezni, hogy az ötödik járványhullám kíméletesebb lesz, hiszen máris 16 ezres fertőzési számoknál tartunk.

Hirdetés