Annyi kaktusza van, mint a nyű, úgyhogy nyit egy mini botanikuskertet, ami ingyen látogatható

Egy Maros megyei férfi az átlagosnál egy kicsit komolyabban vette a hobbiját.

Hirdetés

Van egy ember a Maros megyei Alsóidecsen (Ideciu de Jos), akinek van egy szép nagy üvegháza benne kábé 4000 darab kaktusszal. Persze nem ugyanolyan kaktuszokról van szó: az egyébként mérnöki végzettséggel rendelkező Cristian Sergiu Gavriloaie szerint a növényei mintegy 1800 különféle kaktuszfajt képviselnek. Az úriember tehát elég komolyan vette a 20 éve űzött hobbiját, és elmondása szerint ezalatt elég mélyen beleásta magát a témába, annyira, hogy mostanra az összes általa tenyésztett faj sajátosságait kitanulta, és azt is pontosan tudja, hogyan kell gondozni őket annak érdekében, hogy egészségesen fejlődjenek, és minden évben virágozzanak.

Mert az csak egy városi legenda, hogy a kaktuszok csak 4, esetleg 7 évente virágoznak – ha megfelelően gondozzuk őket, akkor minden évben virágot bontanak. Ha nem így történik, akkor valamit rosszul csinálunk: túl kicsi a cserép, túl kevés a tápanyag, és hosszan sorolhatnánk.

Gavriloaie szerint az egyik leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem veszik figyelembe a növények természetes életciklusát. A kaktuszok ugyanis egy féléves vegetációs időszak (ami alatt növekednek, virágot bontanak stb.) után egy fél évig „szabadságra mennek” az élőhelyük száraz évszakának megfelelően. Ez alatt a fél év alatt (október közepétől április közepéig) hűvös helyen kell őket tartani, és egyáltalán nem szabad őket öntözni, mert ilyenkor készülnek fel a következő vegetációs időszakra.

Cristian Sergiu Gavriloaie most azt tervezi, hogy gyűjteményét közszemlére bocsátja, afféle ingyenesen látogatható mini botanikuskertet nyit, ahol a kaktuszrajongók nemcsak nézelődhetnek, de vásárolhatnak is növényeket.

És ön mennyire veszi komolyan a hobbiját?

Hirdetés