Annyi alkalmazottat vettek őrizetbe korrupció gyanújával, hogy fel kellett függeszteni az ügyfélfogadást

A temesvári gépjármű-bejegyzési hatóság állományát alaposan megtizedelte a korrupcióellenes hatóság.

Hirdetés

Előfordul, hogy egy alapjában véve pozitív lépés igencsak komoly kellemetlenségekhez vezet: ez történt most Temesváron, ahol egy korrupcióellenes rajtaütés nyomán feje tetejére állt az ügyintézés az egyik hivatalban.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a Bánság fővárosában a hét elején a belügyminisztérium belső korrupcióellenes ügyosztálya (DGA) lecsapott a gépjárművek bejegyzésével foglalkozó hatóság alkalmazottaira.

Kiderült ugyanis, hogy igencsak aktívan hódoltak a korrupció nemes gyakorlatának: csúszópénz fejében elintézték, hogy a vesztegetők autóit a hivatalos eljárásban előírtnál jóval rövidebb idő alatt beírják a forgalomba.

Az ügyészek szerint dossziénként 20 és 100 lej közötti összeget kértek, összesen 384 alkalommal, így négy hónap alatt mintegy 100 000 lejt gyűjtöttek össze.

Az ügyben összesen tíz rendőrt állítottak elő kihallgatásra, majd az illetékes bíró az ügyészek által összeállított nyomozati anyag alapján

kilencüket 30 napos előzetes letartóztatásba helyezte.

És ezzel jókora galibát okozott.

A hatóságnál ugyanis ezzel gyakorlatilag ellehetetlenült a munka.

Hirdetés

A Temes megyei kormányhivatal – amelynek alárendeltségében a hatóság működik –, most arra kényszerült, hogy egy időre részlegesen lehúzza a redőnyt az intézménynél.

Mint közölték, szerdától a hatóság csak az ideiglenes – piros – rendszámok kiadásával tud foglalkozni, ezért csak azokat várja az ügyfélfogadó irodába, akik ezt igénylik.

A gépjárművek végleges bejegyzésével foglalkozó részleg egyelőre zárva marad.

Remélhetőleg sikerül gyorsan pótolni az állományt.

Bár minden bizonnyal nem könnyű tíz olyan szakembert találni a rendszeren belül, aki egyrészt tisztában van a teendőkkel, másrészt gyorsan át lehet irányítani a sajnálatos okok miatt lekapcsolt kollégák pótlására.

És emellett még nem is korrupt.

Hirdetés