Állami intézményeket vert át egy bűnbanda, hétmillió eurót kaszáltak

Nem voltak szívbajosak.

Hirdetés

Meg kell hagyni, kimondottan furfangosan voltak annak a bűnszervezetnek a tagjai, amelyre szerdán reggel csaptak le a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei és a kommandósok.

A hatóságok Bukarestben és öt megyében összesen 17 helyszínen tartottak házkutatást, hogy felgöngyölítsék a 300 tagból álló bandát, amely számítógépes csalás révén hétmillió euróval károsított meg állami intézményeket.

Ráadásul nem csupán Romániában, hanem külföldön is, jórészt Spanyolországban.

A banda tagjai nagyon furmányos technikát alkalmaztak: felkeresték a kiszemelt állami intézmények illetékeseit, és közműszolgáltató cégek képviselőinek adták ki magukat.

A tárgyalások során azt hazudták, hogy megváltozott a bankszámlaszám, amelyre a szolgáltatásért kiszámlázott összeget be kell fizetni.

A megvezetett alkalmazottak ezt el is hitték, nem fáradoztak azzal, hogy leellenőrizzék az állítás hitelességét.

Így aztán a pénzt szépen átutalták az újonnan megadott számlákra, amit a bűnözők köszöntek szépen, és előbb a biztonság kedvéért

más számlákra utalták tovább a pénzt, majd embereikkel kivetették a bankból, és felszívódtak vele.

Hirdetés

A jó világ azonban eddig tartott.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség most számítógépes bűncselekmények, csalás és pénzmosás miatt indított eljárást a banda tagjai ellen.

Az ügyészek 11 személyt állítottak elő, ők az igazi nagyhalak az ügyben, a többieket csupán a pénz felvételére használták.

A károsult cégek között ott van a Nuclearelectrica, amelyet 300 000 lejjel vertek át, az Országos Nyomdatársaság, amely több mint 400 000 lejt fizetett, a temesvári közlekedési vállalat, amelyről 300 000 lejt gomboltak le, valamint a Kolozs megyei közút-karbantartó vállalat is, amelynek 200 000 leje bánta a hiszékenységet.

Hirdetés