Akkora a baj, hogy magyarországi kórházak is át kell vegyenek súlyos betegeket és a NATO segítségére is szükség van

Magyarország orvosi eszközöket és gyógyszereket is küldött Romániának, de már ez sem elegendő, most betegeket vesznek át. Közben az ügyvivő kormány ismét nemzetközi támogatást kért.

Hirdetés

Amellett, hogy Magyarország már lélegeztetőgépekkel és gyógyszerrel segíti Romániát, a szegedi és a debreceni kórház 50 intenzív terápiás kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttet is átvesz a következő napokban.

Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, miután egyeztetett a román kormány illetékeseivel. A terv szerint határmenti betegek átvételéről lenne szó, hogy valamelyest tehermentesítsék a teltházas romániai kórházakat.

Közben kiderült, az ügyvivő kormány már az Észak-atlanti Szerződés Szervezetétől – közismertebb nevén a NATO-tól – is támogatást kért: 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló Tocilizumabum nevű gyógyszerre és 200 oxigénadagolóra lenne még szükség. Korábban, mint ismeretes, az EU tagállamainak a támogatását is kérte.

A teljes kihasználtsággal működő kórházakban már napok óta egyetlen súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttnek sem tudnak ágyat biztosítani, s a legszörnyűbb az, hogy a számuk napról napra növekszik.

Hirdetés

Szijjártó Péter bejelentését itt lehet megnézni:

Hirdetés