Románia nemzetközi segítséget kért, olyan súlyos a helyzet a covid-kórházakban

Amellett, hogy egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sincs már az egész országban, a súlyos betegek kezeléséhez szükséges gyógyszerekből és berendezésekből is hiány van.

Hirdetés

„Egyáltalán nem szégyen az, ha Románia külföldi segítséget kér ebben a nehéz helyzetben” – szögezte le mindjárt az elején Raed Arafat belügyi államtitkár kedden, amikor bemutatta azt a frissen elfogadott határozatot, mely révén a kormány kimondja,

a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez szükség lenne még kellékekre, mert fogytán vannak.

Az említett határozat szerint 12 700 doboz, az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló Tocilizumabum nevű gyógyszerre és oxigénadagolókra lenne még szükség a kórházakban.

Jelenleg ott tartunk egyébként, hogy

egyetlen szabad intenzív terápiás ágy sincs az egész országban a koronavírus-fertőzöttek kezelésére,

a frissített nyilvántartás szerint 1480 súlyos állapotban lévő fertőzött foglalta el ezeket. A terv az, hogy majd az országosan rendelkezésre álló 130-as tartalékból próbálják pótolnia hiányt, ameddig lehet, a szakértők azonban attól tartanak, nem biztos, hogy elegendő lesz.

Hirdetés

A Declic nevű civil szervezet egyébként már petícióban kérte a kormánytól, hogy forduljon segítségért az EU-hoz az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül, mivel

a romániai egészségügyi rendszer nem fogja sokáig bírni ezt a hatalmas nyomást.

Az EU a védelmi mechanizmuson keresztül nyújt segítséget orvosi eszközök és kapcsolódó termékek (védőmaszkok, orvosi köpenyek, védőkesztyűk és -szemüvegek, védőruhák, fertőtlenítőszerek stb.) beszerzéséhez.

Hirdetés