Akik ma büszkén elutasítják az oltást, őszre készíthetik a kórházi csomagjukat

Jön az újabb fertőzési hullám, Romániában pedig katasztrofális a beoltottsági arány.

Hirdetés

Várhatóan a SARS-CoV-2 vírusnak az Indiából származó delta variánsa indítja el ősszel a járvány újabb hullámát Romániában. Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt irányító katonaorvos arra számít, hogy augusztus végén, szeptember elején ismét emelkedni kezd a fertőzések száma.

A nagy-britanniai állapotokból lehetne okulni,

ott ugyanis már jó néhány napja emelkedni kezdett a fertőzések száma, túlnyomórészt a fiatalok körében, akiknél a beoltottsági arány a legalacsonyabb. Viszont azt is a brit példa mutatja, hogy a teljesen immunizált személyek több mint 90 százalékkal kevesebb eséllyel betegednek meg súlyosan, kerülnek kórházba és halnak meg, mint azok, akik nem kapták meg a vakcinát, vagy csak egy adagot kaptak.

Hétfőn 26 új koronavírusos esetet és 4 halálesetet jelentettek az elmúlt 24 órára vonatkozóan, és alig 9400 tesztet végeztek. Kórházban 759-en, intenzív osztályon 158-an vannak.

Romániában a hétvégéig 4,35 millió ember kapta meg mindkét oltást (vagy az egydózisos Johnson&Johnsont), ez pedig a lakosságnak csak valamivel több mint a 22 százaléka. Ez rettentően kevés, mivel a járvány terjedését megállító nyájimmunitáshoz 70 százalék körüli arány szükséges.

Ráadásul napról napra egyre kevesebben kérnek oltást:

míg néhány hete a napi százezret is meghaladta az oltóközpontokban jelentkezők száma, vasárnap csak 20 345 ember oltakozott.

A 12-17 éves korosztályban a beoltottak száma a 10 százalékot sem éri el, bár Gheorghiţă arra számít, hogy ez az arány növekedni fog.

Hirdetés

Romániában egyelőre csak 35, indiai delta variánssal történt fertőzést vettek nyilvántartásba, viszont ez a mutáció 60 százalékkal fertőzőbb, mint a brit variáns.

 

 

Hirdetés