Agyafúrt román hackerek törnek fel számítógépeket szerte a nagyvilágban egy kis kriptobányászatra

Elég egy gyenge jelszó, és máris észrevétlenül átveszik az uralmat a gyanútlan áldozatok gépei felett.

Hirdetés

Nem sok információt árultak el arról a román hackercsoportról, melyet a Bitdefender kiberbiztonsági és vírusirtószoftver-gyártó cég kutatói fedeztek fel, az sem világos, hogy az illetékes hatóságok nyomoznak-e utánuk, vagy zavartalanul folytathatják káros tevékenységüket. A román vállalat inkább a módszerükre hívta fel a figyelmet, egyben tájékoztatást nyújtva arról, hogyan védekezhetünk a támadásuk ellen.

Az biztos, hogy a hackerek szerte a nagyvilágban fertőznek meg számítógépeket, hogy azokon illegálisan kriptovalutát bányásszanak. Elég egy gyenge jelszó, amit könnyen fel tudnak törni, és máris átveszik az irányítást a számítógép/laptop felett.

Gyakran az áldozatok észre sem veszik, hogy távolról más is használja az eszközüket,

esetleg csak arra figyelhetnek fel, hogy nem működik optimálisan.

A román hackerek Monero bányászatára használják a Linux operációs rendszert futtató gépeket. A bányászat hosszas folyamat, és nagy teljesítményű számítógépeket igényel, ezért a hackerek előszeretettel használják idegenek apparátusait erre a célra. A csalók kifejlesztettek egy programot is kifejezetten azért, hogy feltörje a gyenge jelszóval védett szervereket. Annyit lehet még tudni, hogy

saját alkalmazásukon belül románul és angolul kommunikálnak, illetve román neveket használnak.

A Bitdefender szerint újabb támadásokra készülnek, és úgy védekezhetünk ellenük, hogy erős jelszavakkal védjük a digitális eszközeinket. Emellett érdemes az alig használt kommunikációs protokollokat zárva tartani.

Hirdetés