Afrikai szafari alternatívájaként reklámozza Romániát a The Guardian

Többek között a medvék miatt kerültünk fel a brit lap legizgalmasabb úti céljainak húszas listájára.

Hirdetés

Bár az ország hétköznapi életében óriási problémát jelent a túlszaporodott medveállomány, a vadvilág iránt érdeklődő külföldi turisták szemében éppen emiatt válhat az ország egzotikus úti céllá. A The Guardian egyenesen dél-afrikai szafari helyett javasolja Románia meglátogatását a 2020-as év legizgalmasabb úti céljait toplistába tömörítő cikkében. A brit lap húsz alternatív úti célt választott ki annak alapján, hol valósulnak meg az ember és a természet harmóniáját szolgáló környezetvédelmi projektek.

Nem soroljuk fel mind a húsz országot, illetve földrajzi régiót (a teljes listát itt lehet megtekinteni), de azért említésre méltó, hogy Románia olyan úti célokkal került egy lapra, mint például a varázslatos dél-amerikai Patagónia, a svájci síparadicsom, Flims Laax Falera vagy az Egyesült Királysághoz tartozó Wight-sziget, mely viktoriánus idők óta népszerű nyaralási úti cél. De ott van még az egyesült államokbeli Montana, Sri Lanka és Vancouver is.

Romániáról azt írja a The Guardian, hogy Európa azon kevés országainak egyike, ahol a vadon élő állatokat természetes környezetükben is meg lehet figyelni, így nem szükséges Dél-Afrikába utazni egy ilyen élményért. Itt található Európa legnagyobb medve-, farkas- és hiúzállománya. Élővilágának sokfélesége mellett figyelemre méltóak a nagy kiterjedésű érintetlen erdei.

A cikkben kiemelik a Conservation Carpathia Alapítvány szerepét, mely hatalmas erdőket vásárolt fel a Királykő-hegységben, hogy Európa legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkját hozza létre. Ők honosították vissza a kétszáz éve kihalt bölényeket a térségben. Az alapítvány négy vadállat-menhelyet is létrehozott, ahol vezetett túrákat szervez. A projekthez csatlakozó European Safari Company már 299 euróért kétnapos programot biztosít a turistáknak (szállással, étkezéssel és túravezetéssel együtt), míg a Bison Hillock Egyesület a helyiek otthonában szervez szállást a hegymászásra, biciklitúrára, kirándulásra ide sereglő vendégeknek.

Bár az erdőirtások komoly kihívások elé állítják az erdővédőket, például tavaly ősszel két erdészt is megöltek, az ökoturizmus egyre hangsúlyosabb szerepet kap az országban – írja a brit lap. Mi pedig örülünk, hogy van végre egy cikk, amelyik pozitív színben tünteti fel a természeti értékekben gazdag Romániát külföldön.

Hirdetés