Adrian Năstase bíróságon száll bele Iohannisba a kitüntetése visszavonása miatt

Elvégre ami jár, az jár. Még ha ő meg a börtönt járta meg, akkor is.

Hirdetés

Elképesztően öntudatos a korrupció miatt a börtönt is megjárt egykori szociáldemokrata miniszterelnök, Adrian Năstase: bejelentette, hogy pert indít Klaus Iohannis államfő ellen, amiért az elvette tőle a Románia Csillaga érdemrendet.

Năstase csütörtökön este tudatta a nagyérdeművel, hogy már előzetes panaszt nyújtott be, majd következik a per, mivel önkényesnek és kicsinyesnek tartja Iohannis döntését.

Iohannis nem csupán Năstase kitüntetését vonta vissza, hanem olyan, hozzá hasonlóan jogerősen elítélt egykori politikusokét is, mint Miron Mitrea vagy Dan Voiculescu.

Az ügy főszereplőjévé mégis a volt miniszterelnök vált, mivel miatta robbant ki a botrány még december elsején. Történt ugyanis, hogy a kitüntetés birtokosaként őbörtönviseltsége is meghívást kapott az államfői hivatal által a december elsejei román nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadásra, ő meg persze eleget is tett a meghívásnak.

A román sajtó ennek nyomán háborgott egy sort azon, hogy micsoda dolog már, hogy ilyen alakok is büszkén parádézhatnak a legmagasabb román állami érdemrendek birtokosaként.

Hirdetés

Iohannis pedig meglovagolta a közhangulatot, és több börtönviselt politikus érdemrendjét is visszavonta.

Ezzel azonban csak egy kampánycsatát nyert – a háború folytatódik. Most éppen a bíróságon.

Hirdetés